Krónika

WHO: A védőoltás egy-másfél éven belül hozzáférhetővé válik

Az Európai Unió tagországai – köztük Magyarország – szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírusos járvány megelőzése érdekében

Bonyodalmakat okozhat Kína új diagnosztikai eljárása a járvány terjedésének megértésében. Közben zajlik az ellenszerek fejlesztése, hónapokon belül már emberkísérletekre is sor kerülhet.

WHO: A védőoltás egy-másfél  éven belül hozzáférhetővé válik
Kínában már CT-felvételek alapján is fertőzötté nyilváníthatják az embereket
Fotó: AFP/STR

Bár a hét elején úgy tűnt, egyre mérséklődik Kínában az új koronavírusos (COVID–2019) fertőzések száma, az elmúlt két nap hírei alapján ismét egyre több embernél mutatják ki a betegséget. Ez annak tudható be, hogy a kínai egészségügyi szervek új diagnosztikai eljárásrendet alkalmaznak, amely alapján megváltozott, hogy kit tekintenek fertőzöttnek. Az új protokoll szerint a képalkotó vizsgálatok, a tünetek és az epidemiológiai háttér alapján is fertőzöttnek nyilváníthatnak embereket úgy is, hogy a laboratóriumi tesztek még nem igazolták egyértelműen a vírus jelenlétét. A közülük elhunytak számát pedig hozzáadják azokéhoz, akik biztosan megfertőződtek.

Kína azzal érvel, az emberek így hamarabb hozzájuthatnak a megfelelő kezelésekhez. Sokan azonban attól tartanak, az új eljárás káoszt okoz, minthogy az eddig megismert trend értelmezhetetlenné, a járvány alakulása pedig nehezen követhetővé válik. Az új protokoll alapján szerdán mintegy 15 ezer újabb esetről számoltak be a kínai hatóságok, valamint 252 halottról, ami kétszerese az eddigi legmagasabb napi halálozási statisztikának. Ezzel a fertőzöttek száma meghaladja a 60 ezret, 1370-en pedig életüket vesztették.

A meggyógyult betegek száma ugyanakkor napról napra emelkedik.

Japán – a járvány által leginkább érintett ország Kína mögött – tegnap megerősítette, hogy a vírus miatt elhunyt egy nyolcvanas éveiben járó nő Kanagava prefektúrában. Ő volt a második áldozat Kínán kívül. Nagy-Britanniában pedig újabb fertőzöttet találtak.

Közben döntés született arról, hogy evakuálják a Japán partjainál karantén alá vett Princess Diamond üdülőhajó idős utasait. A japán sajtó úgy tudja, a nyolcvan év felettieket menekítik ki, önkéntes alapon.

A hajón – amelyen csaknem kétszázhúsz embernél mutatták ki a vírust eddig – utazók négyötöde hatvan évnél idősebb.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója, Szumja Szvaminatan arról számolt be, hogy jelenleg négyfajta védőoltás fejlesztése zajlik, a legígéretesebbet három-négy hónapon belül már embereken is letesztelhetik. A napokban Genfben négyszáz tudós részvételével megrendezett világkonferencián megvitatták, milyen időkeretet szabjanak arra, hogy a négy készítmény közül melyik tesztelése élvez majd elsőbbséget. A védőoltás egy-másfél éven belül hozzáférhetővé válik mindenki számára. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az M1 csatornán elmondta, nyárra várhatóan véget ér a járvány, de addig akár a százezret is elérheti a fertőzöttek száma.

Tegnap rendkívüli ülést tartott a járvány miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács Brüsszelben. Szigeti Szabolcs, az Emmi helyettes államtitkára az ülést követően kijelentette, az Európai Unió tagországai – köztük Magyarország – is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak a járvány megelőzése érdekében.

Elmarad a Mobil Világkongresszus
 

A koronavírus okozta járvány miatt elmarad a mobiliparág legjelentősebb seregszemléje, amit évente Barcelonában rendeznek meg. A több mint százezer látogatót vonzó eseményt idén február 24. és 27. között tartották volna 2800 kiállító részvételével. A vírussal összefüggésben a részvételt egymás után mondták le a nagy cégek, szerdán a Deutsche Telekom, a BT, a Vodafone és a Nokia, korábban a Sony, az Amazon.com Inc., a dél-koreai LG Electronics, az Ericsson, valamint az amerikai Nvidia jelezte távolmaradását.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

Egyre kevesebb az új megbetegedés Hupejben

ĀEgy matematikai modell szerint február 23-ra megállhat a koronavírus-járvány terjedése, feltéve ha igazak a kínai hatóságok által jelentett adatok az eddigi fertőzöttekről