Krónika

Koronavírus: ismét szabadok a Westerdam utasai

Az óceánjárón veszteglők – köztük három magyar – partra szállhattak Kambodzsában, a WHO vezetője szerint az ország példát mutatott nemzetközi szolidaritásból

Miközben a Japánnál veszteglő Diamond Princessen egyre több a beteg, a Westerdam óceán­járó utasai Kambodzsában elhagyhatták a fedélzetet. A Vuhanból hazaszállított magyarok jól vannak, várhatóan vasárnap ér véget a karanténjuk.

Koronavírus: ismét szabadok a Westerdam utasai
Február elseje óta először léphettek szárazföldre a turisták
Fotó: AFP/Tang Chhin Sothy

Pénteken elkezdhettek partra szállni Kambodzsában a Westerdam óceánhajó utasai, miután mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak. A tesztek negatívak lettek, azaz senki sem hordozza az új koronavírust. A partra szálló utasokat Hun Sen kambodzsai miniszterelnök köszöntötte a mólón. A hajót korábban az új koronavírus­tól való félelmükben öt ország – Japán, Tajvan, Thaiföld, Guam és Fülöp-szigetek – sem engedte kikötni. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint Kambodzsa példát mutatott nemzetközi szolidaritásból. A fedélzetén több mint kétezren utaztak, köztük három magyar. Szijjártó Péter Facebook-videójában úgy fogalmazott, amennyiben a magyarok ezt igénylik, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukhoz.

A személyzet tagjaként továbbra is három magyar tartózkodik a Japán partjainál 3600 emberrel a fedélzetén karantén alá helyezett Diamond Princess amerikai óceánjárón. Az utasok között egyre több a beteg (pénteki adatok szerint már 218), de a magyarok továbbra sincsenek közöttük. A karantént várhatóan február 19-én oldják fel, viszont elkezdték az idős utasok – akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja – evakuálását. Kínán kívül ez a járvány legnagyobb gócpontja.

Kínában pénteken 5090 új esetet jelentettek, köztük több mint 120 halálos áldozatot, ezzel az új nevet (COVID-19) kapott vírus világszerte már több mint 64 ezer embert fertőzött meg, a halálesetek száma meghaladja az 1380-at, ugyanakkor több mint 6700-an felépültek. Aggasztó viszont, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók, a CNN összesítése szerint Kínában már több mint 1700-an megfertőződtek, hatan pedig életüket vesztették. Az érintettek 90 százaléka Hupejben dolgozik. A kínai hatóságok 25,94 milliárd jüant (több mint 1145 milliárd forintot) különítettek el annak érdekében, hogy javítsanak a munkakörülményeiken. .

Az ázsiai országban összesen 186 magyar állampolgár tartózkodik, közülük 28-an Hupejben, de mindannyian jól vannak, a külügyminisztérium közlése szerint segítséget egyelőre nem igényeltek.

Már Afrikában is megjelent a vírus: Egyiptomból jelentették az első beteget, egy külföldiről van szó, de még nem tudni honnan érkezett.

Időközben egy kínai gyógyszergyártó vállalat a gyógyult páciensek vérplazmájában a vírust semlegesítő antitesteket fedezett fel. Kísérleteik azt bizonyították, hogy az antitestek képesek hatékonyan elpusztítani a vírust. Miután a gyógyultaktól levett plazmát megfelelő biztonsági ellenőrzések után előkészítették, már 11 kritikus állapotban lévő beteg kezelésében alkalmazták biztató eredményekkel.

A Vuhanból hazaszállított hét magyar állampolgár – hat férfi és egy nő – jól van, vasárnap telik le a tizennégy napos karantén, akkor várhatóan elhagyhatják a Szent László Kórházat.

A járványról tudósítók tűntek el Vuhanban

Megírtuk, hogy a betegség miatt nemrég elhunyt Li Ven-liang, az a kínai orvos, aki elsőként figyelmeztette kollégáit egy lehetséges járványra, és a hatóságok előállították állhírek terjesztése miatt. Most a BBC arról ír, hogy két embernek nyoma veszett. A vuhani Fang Bin YouTube-on tett közzé egy videót, amelyen egy kórház mögött nyolc holttestet zsúfolnak be egy minibuszba, február 9-én pedig egy rövid videót posztolt, amelyben felkelésre szólította fel az embereket. Ezután tűnt el. Chen Qiushi, korábbi ügyvéd a járvány hírére Vuhanba utazott, hogy tudósítson. Február 7-én azonban egy videó jelent meg a Twitter-oldalán, amelyben édesanyja közölte, hogy fia eltűnt. Később pedig egy barátja azt állította egy újabb videóban, hogy Chent erőszakkal karantén alá helyezték. A kínai hatóságok nem adtak ki hivatalos közleményt az esetekről. (VB)

E-mailekben ijesztgetnek álhírekkel a csalók

Megjelent egy új kiberbűnözői módszer, amely főként a felhasználók kíváncsiságát próbálja kihasználni – közölte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI). A csalók e-maileken keresztül próbálnak adatokat halászni, zsarolóvírus kampányt folytatni vagy káros kódokat juttatni eszközeinkre. Többnyire hamis hírrel keltik fel figyelmet, például a koronavírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, vagy hogy a vírus az adott településen is megjelent. Leveleik gyakran hivatalosnak tűnnek, jól megszerkesztettek. Az NKI figyelmeztet, a nemzetközi és a hazai közegészségügyi szervek e-mailben nem küldenek információkat, és nem kérnek érzékeny adatokat. Azt javasolják, aki hasonló levelet kap, ne kattintson az abban szereplő hivatkozásokra és ne töltsék le a mellékletben lévő fájlokat. (VB)

Kapcsolódó írásaink