Krónika

Már ezernél is több áldozata van a koronavírus-járványnak

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közölte, hogy már ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában, mindeközben pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a Kínában az új koronavírus útján gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány.

Már ezernél is több áldozata van a koronavírus-járványnak
Már ezernél is több áldozata van a koronavírus-járványnak (Képünk illusztráció!)
Fotó: AFP/ ANADOLU AGENCY

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság tájékoztatása szerint hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, és ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt. Egy nappal előtte, vasárnap 97-en haltak bele a kórba.

A fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-al emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg.

A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097 fertőzés történt. A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett.

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közölte, hogy elkezdték egereken tesztelni a koronavírus ellen kifejlesztett, mRna kódjelű oltást. Hangsúlyozták, hogy ez csak az első lépés a szer hatásainak vizsgálatában: a későbbiekben nagyobb állatokon, így majmokon is kipróbálják a vakcinát, hogy majd biztonsággal tudják tesztelni embereken is, amennyiben hatékonynak bizonyul.

A világon számos kutatóintézet és gyógyszeripari vállalat keresi a vírus ellenszerét, Kínán kívül ugyanis 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus, és több mint 300 embert fertőzött meg.

Hongkongban keddre virradóra evakuáltak egy társasházat, több mint száz lakóját helyezték karanténban, miután két lakóról kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek. A két lakót tíz emelet választotta el egymástól, és szakértők arra gyanakszanak, hogy a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzte meg egyik a másikat.

Hongkongban az elmúlt egy nap alatt hat új vírusfertőzést erősítettek meg, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma. A járványveszély miatt bezártak az idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet. Február 8-a óta a szárazföldi Kínából érkezőket kötelezően kéthetes karanténba zárják. A rendőrség keres két embert, aki megszegte a vesztegzárra vonatkozó előírásokat. Akár hat hónap börtönt és súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Közben az amerikai média arról adott hírt, hogy az Egyesült Államokban helyi idő szerint hétfőn egy újabb - immár a tizenharmadik - emberről derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az illető az amerikai állampolgárok első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton. A járvány gócpontjából, a Hupej tartománybeli Vuhanból 540 amerikait menekítettek ki, és helyeztek karanténba ezen támaszponton.

A japán hatóságok kedden bejelentettek, hogy evakuálni akarják a Tokió mellett Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A fertőzöttek száma helyi idő szerint keddre 65-tel, 135-ra nőtt.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a vírussal.

Tüdőgyulladás-járványra figyelmeztet a WHO főigazgatója

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz arra szólította fel az országokat, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, egyben gyorsítsák fel a kór elleni gyógyszerek és a védőoltások kifejlesztését.

A főigazgató ez utóbbi célok elérésére szervezett kétnapos konferencia kezdetén beszélt. Elmondta, hogy Kínában már 42 708 ember fertőződött meg, 1017-en meghaltak. A fórumon 400 kutató és nemzeti hatóságot képviselő szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket.

Tedrosz hangsúlyozta, hogy eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt. Hozzátette, hogy megítélése szerint a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is.

Szólt arról, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és most már emberről emberre is terjed cseppfertőzéssel.

A főigazgató kiemelte: reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amelyhez a kutatók és az adományozók igazítani tudják saját tevékenységüket.

A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. A járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség - mondta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

Továbbra sincs magyar fertőzött

Galgóczi Ágnes, az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának munkatársa kedden az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy továbbra sincs koronavírussal fertőzött magyar, és a legfrissebb adatok szerint csökken a megbetegedések száma.

Ugyanakkor arról is nyilatkozott, hogy tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon, a múlt héten ugyanis 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest, majd hozzátette, a legtöbb beteg a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében van.

Galgóczi Ágnes továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a megfékezés érdekében fontos, hogy aki felső légúti megbetegedés jeleit mutatja, ne menjen dolgozni, a beteg gyermekeket pedig ne vigyék iskolába. Védőoltást beadatni már késő, így jelenleg a legjobb megelőzés a kézmosás, kézfertőtlenítés.

Nem fertőződött meg a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő

Nem fertőződött meg koronavírussal, így elhagyhatja a kórházat az a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő, akin korábban a betegség tünetei jelentkeztek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Szijjártó Péter közölte: az érintetten két tesztet is elvégeztek, de egyik sem mutatta ki a vírus jelenlétét. A külszolgálat továbbra is kapcsolatot tart a magyar nővel - tette hozzá.

Objektum doboz

Ugyancsak folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a magyar diplomaták azzal a három magyar emberrel, akik a Japán partjainál karanténba zárt hajón rekedtek. A vesztegzár február 19-éig tart. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a hajón dolgozó és mindeddig tünetmentes magyarok egészségesen hagyhatják el az óceánjárót.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában 188 magyar regisztrált konzuli védelemre. Velük is folyamatos kapcsolatban áll a külszolgálat, és szükség esetén segítséget nyújt számukra.

Kapcsolódó írásaink

Kihívást jelenthet a holdújév vége

ĀKoronavírus: nőtt a japán óceánjárón a betegek száma, újabb fertőzötteket jelentettek a briteknél, nemzetközi egészségügyi szakértők utaztak Kínába