Krónika

A hosszú úton jó csapattársra van szükség

Ünnepi nyitó istentisztelettel megkezdődött a Házasság hete, a szervezők száz településenháromszáz programmal várják az érdeklődőket

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg hazánkban a Házasság hetét. A rendezvénysorozatnak célja az is, hogy segítséget nyújtson a párkapcsolati problémákkal küzdőknek.

A hosszú úton jó csapattársra van szükség
Számos pár beszél majd őszintén a házasságról (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A debrecen-nagyerdei református templomban ünnepi nyitó istentisztelettel vasárnap megkezdődött a Házasság hete. Száz településen, háromszáz programmal hívjuk fel a figyelmet a család, a házasság fontosságára a Házasság hetén – mondta Herjeczki Kornél, az eseménysorozat országos koordinátora az M1-en. A rendezvénysorozatnak célja az is, hogy segítséget nyújtson, példát állítson a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter – a Házasság hete idei arcai az eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak: ketten erősebbek, mint egyedül, ezért is választották maguknak azt a szlogent e hétre, hogy Csapatjáték szerelemmel.

Semsei Rudolf megosztotta: ha felesége és közte minden jól működik, az kihat az élet minden területére, munkára, üzletre, baráti kapcsolatokra egyaránt. A házaspár tanácsokkal is szolgált, amelyeket hat pontban foglalt össze. A házasság egy életre szóló hosszú út, jó „csapattársra” van szükség, ezért „mindhalálig szerelemmel” kell dolgozni a kapcsolaton. Figyelni kell társunkra, meg kell osztani a feladatokat, folyton „edzeni” kell, s örömmel, játékosan venni mindent, amit az élet ad a párnak.

A jó példa nagyon meghatározó lehet, ezért a Bálint-nap hetén számos pár beszél majd őszintén a házasságról. Ma este az Aranytíz Kultúrházban Gorove László és Gorove Krisztina, szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem aulájában Semsei Rudolf és Dobay Eszter, Pálúr János orgonaművész és Pálúr Kornélia, illetve Hamar Donát és Hamar Noémi vloggerek beszélnek majd. Csütörtökön a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szerve­zésében a Magyar Tudományos Akadémián a Család és/vagy karrier című konferencián mások mellett Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta tart előadást. Az összes program megtekinthető a Hazassaghete.hu oldalon.A házasság hete rendezvénysorozat Angliából indult húsz évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy erősítse a házasság intézményét és kiemelje előnyeit. Magyarországon idén a tizenharmadik alkalommal rendezik meg. A házasságkötések száma az utóbbi évtizedben meredeken emelkedett: míg 2010-ben 35 500, addig 2018-ban már 50 800 esküvőt jegyeztek fel a statisztikusok Magyarországon.