Krónika

Kelemen Roland vehet részt a ljubljanai European Food Summiton

Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol szakácsa 2. helyezést ért el a magyarországi Bocuse d'Or budapesti döntőjében, valamint két különdíjat is kapott, így ő vehet részt a ljubljanai European Food Summiton tavasszal.

Kelemen Roland vehet részt a ljubljanai European Food Summiton
A Bocuse d'Or magyar döntője
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Sirha Budapest Desszert Versenyen Vaszilovics Ádám (Hunguest Hotel Pelion) és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Helios) cukrász szintén ezüstérmet szerzett - közölte a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel. A magyar Bocuse szerdai fináléjában hat profi csapat indult, a mezőnyben két Michelin-csillagos szakmai sztár is szerepelt. A több mint ötórás megmérettetésen Veres István, a budapesti Babel étterem séfje nyerte a nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét, így ő képviselheti az országot a májusi európai döntőn.

Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Aqua-Sol szakácsa a 2. helyezés mellett két különdíjat is bezsebelt: a S.Pellegrino fenntarthatósági különdíját, illetve a legjobb halételnek járó díjat. A dobogósok közül Kelemen volt az egyetlen szállodából érkezett séf, aki nem á la carte konyhán dolgozik. Az idén első ízben felajánlott fenntarthatósági díjjal a takarékos alapanyag-felhasználást és a szelektív hulladékgyűjtést, valamint a nem újrahasznosítható műanyagok használatának minimalizálást jutalmazták. Kelemen Roland az elismerés birtokában elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, amelyen a világhírű szlovén séf, Ana Ros is részt vesz. A rendezvény a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja.

Kelemen Roland 2010-től 2013-ig hajdúszoboszlói szállodában töltötte tanulóéveit, 2013 óta dolgozik az Aqua-Solban szakácsként. 2016-ban részt vett az erfurti Szakács Olimpián, két évvel később a luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon - mindkét eseményen második lett.

A mostani versenyen munkáját Fenyő Nándor (szakácstanuló, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Debrecen) segítette, felkészülését Vomberg Frigyes séf, Németh László (Hunguest Hotel Aqua-Sol executive séf), valamint Dinnyés Csaba (Hunguest Hotels Központ) koordinálta.
 

Kapcsolódó írásaink