Krónika

Hősként ünneplik Kínában az elhunyt orvost

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, a beutazást korlátoznitovábbra sem indokolt – mondta Pintér Sándor belügyminiszer a népjóléti bizottság előtt

Két magyar tartózkodik jelenleg Kína lezárt területein, de egyikük sem kívánja elhagyni az országot. A fertőzöttek száma pénteken már harminckétezer felé közelített.

Hősként ünneplik Kínában az elhunyt orvost
Virrasztást is tartottak Li Ven-liang emlékére
Fotó: AFP/Anthony Wallace

Újabb negyvenegy embernél mutatták ki az új koronavírust (2019-nCoV) a Princess Diamond nevű óceánjárón, amelyet két hétre karantén alá helyeztek Yokohama partjainál, miután egy, korábban Hongkongban kiszállt utasát a betegséggel diagnosztizálták. Így már legalább hatvanegy ember fertőződött meg a hajó utasai közül. Japán nyolcvanhat igazolt esetével a járvány által leginkább érintett ország Kína mögött. A hajón tartózkodó három magyar személy egészséges. A Princess Diamondon mintegy háromezer-hétszáz utas tartózkodik. Egy másik, Hongkongnál karantén alá helyezett hajó fedélzetén egyelőre senkinél sem mutatták ki a vírust.

Közben a közösségi médiában hősként ünneplik Li Ven-liangot, azt a kínai orvost, aki elsőként hívta fel kollégái figyelmét egy új koronavírusos-járvány veszélyére, ám a hatóságok később elhallgattatták, és egy dokumentumot írattak alá vele, amely szerint megzavarta a társadalom rendjét. Az orvos később maga is megfertőződött, csütörtökön pedig elhunyt. A kínai Weibo nevű közösségi médium felületét elöntötték a felhasználók üzenetei, azt követelve, a kormány kérjen bocsánatot az orvostól. Az országban korábban többen is megkérdőjelezték a hatóságok munkáját, mondván, nem vették elég komolyan a járványt. A kormány annyit már elismert, hogy valóban voltak hiányosságok. Donald Trump amerikai elnök ezzel szemben egy Twitter-bejegyzésben méltatta pénteken a kínai államfőt, Hszi Csin-pinget, mondván, Kína hatékonyan lépett fel a járvány ellen, és ez biztosan sikerre vezeti őket.

A gazdasági elemzők továbbra is arra számítanak, hogy lassul Kína gazdasága, ha nem sikerül időben felülkerekedniük a krízisen. Az ország szakemberei is arra figyelmeztettek, a külföldi vállalatok áthelyezhetik üzemeiket más országokba, ha a helyzet nem oldódik meg.

Péntek estig már több mint harmincegyezer-ötszázan betegedtek meg. Eddig hatszázharmincnyolcan vesztették életüket, csaknem ezerhatszázan pedig felépültek. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közölte, jelenleg mintegy kétszáz magyar állampolgár tartózkodik Kínában, közülük ketten a koronavírus miatt lezárt területen, de egyikük sem kívánja elhagyni az országot.

A járvány szóba került az Országgyűlés népjóléti bizottságának pénteki ülésén is. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, Magyarország mindent megtesz az ország védelméért, az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak. A büntetés-végrehajtási intézetekben több műszakban gyártanak védőfelszereléseket, maszkból, kesztyűből és védőruhából ugyanakkor jelenleg is kellő mennyiség áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, a beutazás korlátozására továbbra sincs szükség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom