Krónika

Észak-Macedóniában és Szerbiában védik Európát a magyar rendőrök

Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítséget nyújtsanak a határőrizeti feladatok ellátásában - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Észak-Macedóniában és Szerbiában védik Európát a magyar rendőrök
Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítséget nyújtsanak a határőrizeti feladatok ellátásában
Fotó: police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében kiemelték: a magyar rendőrség elkötelezett aziránt, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását Magyarországra, illetve az Európai Unió területére. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta támogatását a nyugat-balkáni országok részére.

A Szerbiába induló negyvenkettedik és az Észak-Macedóniába induló negyvenhatodik magyar rendőri kontingens tagjait Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője búcsúztatta hétfőn Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a "mélységi területek" útjain is. A kontingensek terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel és hőkamerákkal támogatják az érintett határszakasz védelmét.

Az észak-macedón kontingensben szolgálatot teljesítő harminc, valamint a szerb kontingensben szolgálatot teljesítő húsz magyar rendőr saját szolgálati felszereléssel látja el feladatait, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Kapcsolódó írásaink