Krónika

Továbbra sincs magyar érintett

Első alkalommal követelt áldozatot a koronavírus Kínán kívül, a Fülöp-szigetekről jelentették egy férfi halálát

Tünetmentesek a Vuhanból repülővel elhozott magyar állampolgárok. Drasztikusan emelkedik a fertőzöttek és az áldozatok száma az új koronavírus miatt.

Továbbra sincs magyar érintett
Fogvatartottak készítenek védőmaszkokat a vírus hazai felbukkanása esetére
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására – jelentette ki tegnap Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, hozzátéve, Magyarországon még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. Közben a belügyminisztérium elkészítette huszonnyolc pontból álló, a vírus terjedését megakadályozni hivatott akciótervét.

Az egészségügyi hatóság, valamint a kormány által alakított Operatív Törzs figyelemmel kíséri a helyzetet, a hatóságok megtették és a jövőben is megteszik a szükséges intézkedéseket, továbbá érvényben vannak a szükséges szakmai protokollok is – reagált közleményében az Emmi a Demokratikus Koalíció felhívására, amelyben közös fővárosi protokoll kidolgozását sürgették.

Tegnap landolt Franciaországban az a repülő, amely mások mellett hét magyar állampolgárt is elhozott Vuhanból. A magyarok mindannyian tünetmentesek, este megérkeztek Budapestre. A Dél-pesti Centrumkórházba szállították és karantén alá helyezték őket.

Közben a Fülöp-szigeteken elhunyt egy negyvennégy éves kínai férfi a vírus miatt. Ez volt az első halálos eset, amely Kína területén kívül történt. Vasárnap estig több mint háromszázan haltak meg, a fertőzöttek száma pedig megközelítette a tizenötezret. Kínai kutatók szerint a betegség az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet. Vuhanban várhatóan ma nyílik meg a város külterületén az a szükségkórház, amelyet mindössze tíz nap alatt építettek fel.

Szombaton Spanyolországban is azonosították az első fertőzött beteget, míg Németországban hét embernél igazolták a vírust. Oroszország vízumkényszert vezet be az országba idegenforgalmi célból beutazni vágyó kínai állampolgárokkal szemben, a munkavállalási vízumok kiadását pedig leállították. Az Egyesült Államokban vészhelyzetet hirdettek azzal, hogy nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Kivételt jelentenek ez alól az országban állandó tartózkodási engedéllyel élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott. A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat legalább két hétig tartó karanténba helyezik. A kínai államtanács elnöke, Li Ko-csiang bírálta Washington lépését.

A The New York Times cikkében arról ír, a kínai államvezetés heteken át titkolta állampolgárai és a világ elől a vírus felbukkanását, hozzájárulva a járvány kialakulásához.

Kapcsolódó írásaink

„Mind együtt vagyunk”

ĀHisszük, hogy megfékezhető a járvány, ehhez viszont az kell, hogy az országok határozott intézkedéseket vezessenek be – mondta a WHO Magyarországi Irodájának vezetője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom