Krónika

Megérkezett Franciaországba az európaiakat Vuhanból hazaszállító repülőgép

Megérkezett vasárnap délután a francia állampolgárok második csoportját és más külföldi állampolgárokat, köztük hét magyart szállító repülőgép az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre.

Megérkezett Franciaországba az európaiakat Vuhanból hazaszállító repülőgép
A repülő 250 utasa közül 65 francia, a többi további harminc ország állampolgára
Fotó: AFP/Pascal Guyot

A 250 utas közül 65 francia, a többi további harminc ország állampolgára - értesült a BFM francia hírtelevízió.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: az érintett országok nagy része lehetővé teszi, hogy az utasok azonnal hazatérhessenek saját országaikba. A tárcavezető ugyanakkor nem pontosította a külföldi utasok átvételének technikai részleteit és helyszínét.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap délután közölte, hogy a repülő hét magyar utasa tünetmentes. Még az indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek, mindegyikük jól van. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyarokat még vasárnap Budapestre hozza a Magyar Honvédség repülője

Az országos tisztifőorvos vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hazatérőket Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják.

Müller Cecília elmondta: katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.

A tisztifőorvos megerősítette, hogy a hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják - mondta az országos tisztifőorvos.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom