Krónika

Tovább emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma

Kétszázötvenkilencre nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és csaknem 12 ezerre a fertőzötteké szombatra virradóra Kínában - közölte a CCTV kínai állami televízió a Nemzeti Egészségügyi Bizottság adataira hivatkozva.

Tovább emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínából indult járványt
Fotó: AFP

Országosan összesen 2102 fővel 11 791-re emelkedett a fertőzöttek száma. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság péntek reggeli adatai szerint országosan 213-an hunytak el a fertőzéstől.

Az újabb 46 halálesetből 45-öt a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból jelentették, egy további halálesetet pedig Csungking tartományi jogú város területéről. Az elmúlt egy nap folyamán Hupejben tovább terjedt a vírus, további 1347 fertőzöttet regisztráltak, számuk így péntek estig 7153-ra nőtt a tartományban. A tartományi székhelyen Vuhanban eddig összesen 192 ember halt meg a vírustól.

A tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, területén közlekedési zárlatot rendeltek el, ennek ellenére - a Reuters hírügynökség tudomása szerint - utazók kis csoportjai nem tesznek eleget a hatósági korlátozásoknak.

A Peking közvetlen szomszédságában lévő 15 millió lakosú Tiencsin tartományi jogú városban a nap folyamán meghatározatlan időre elrendelték az iskolák és a nem alapvető tevékenységet végző vállalatok bezárását a vírus terjedésének megfékezésére - közölte a Tianjin Daily című helyi lap. A kínai fővárosban eddig 32 fertőzöttet regisztráltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.

Kim Dzsong Un együttérzését fejezte ki a kínai elnöknek

Táviratban fejezte ki együttérzését Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnöknek a vírus áldozatai miatt - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombaton. A táviratban Kim leszögezte, biztos benne, hogy a Kínai Kommunista Párt, a kormány és a nép legyőzi a járványt.

A Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea nem sokkal korábban lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, megerősítette a kínai-észak-koreai határ védelmét, valamint bejelentette, hogy minden, Kínából érkező utast egy hónapra karanténba zárnak.

A koronavírus-járvány miatt Vietnam közegészségügyi szükséghelyzetet léptetett életbe szombaton. A hatóságok bejelentették, hogy leállítanak minden Kínából érkező, illetve Kínába induló repülőjáratot. A repülési tilalom kiterjed Tajvanra, Hongkongra és Makaóra is.
A kormány közölte azt is, hogy beszünteti a vízumkibocsátást az olyan külföldi állampolgárok számára, akik Kínában tartózkodtak az elmúlt két hétben.

Péntektől felfüggesztik a Csungking-Budapest járatot

Február 7. és március 27. között felfüggesztik a kínai Hainan Airlines Csungking-Budapest járatát - áll a Budapest Airport Facebook-oldalán. Azt írták, a döntést a légitársaság hozta meg.

Hétfőtől felfüggeszti Kínába irányuló járatait a katari légitársaság, a Qatar Airways is - közölte a társaság szóvivője.

Kapcsolódó írásaink

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg

ĀNegatív a pénteken vizsgált, Debrecenből kapott minta - Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren - A kórházak felkészültek a vírussal kapcsolatos protokollok végrehajtására