Krónika

Koronavírus gyanúja miatt szállítottak kórházba egy férfit a Liszt Ferenc reptérről

Szombaton a Liszt Ferenc repülőtéren elkülönítettek egy lázas utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgálnak - értesült az Index. Utóbb kiderült, hogy nem fertőződött koronavírussal.

Koronavírus gyanúja miatt szállítottak kórházba egy férfit a Liszt Ferenc reptérről
A Liszt Ferenc reptérre érkezett utast elkülönítették, majd kivizsgálásra kórházba szállították
Fotó: Photononstop/Tibor Bognar

Nem fertőződött koronavírussal az a férfi, aki Kínából indulva érkezett Budapestre - mondta a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombat délután sajtótájékoztatón.

Szlávik János közölte, hogy a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja - hangsúlyozta.  

A főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Sajtóértesülések szerint szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el.

A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték - tette hozzá Szlávik János.

Korábban az Indexnek névtelenül nyilatkozó forrás elmondta, hogy a férfi nem kínai nemzetiségű volt, ugyanakkor állítása szerint nemrégiben járt Vuhanban, a koronavírus-járvány kiindulópontjában.

Az informátor azt is hozzátette, hogy a reptéri egészségügyi szolgálatot ellátó AMS mentőszolgálat értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik életbe léptették az ilyen helyzetekre kidolgozott protokollt.

A portál úgy tudja, a kórházba szállított utas az Emirates légitársaság járatával érkezett a fővárosba.

Kapcsolódó írásaink

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg

ĀNegatív a pénteken vizsgált, Debrecenből kapott minta - Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren - A kórházak felkészültek a vírussal kapcsolatos protokollok végrehajtására