Krónika

A vírusok ellen a gyakori kézmosás a legjobb védekezés

Magyarországon jelenleg nem kell tartania az új típusú koronavírus okozta megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba – mondta dr. Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa.

A vírusok ellen a gyakori kézmosás a legjobb védekezés
A gyakori kézmosás kiemelten fontos a védekezésben
Fotó: MH

A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52-en érkeztek Kínából: nekik a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell tölteniük egy részletes kérdőívet, amelynek alapján eldönthető, mekkora a kockázata annak, hogy az egyén vírushordozó-e, olvasható az egyetem honlapján.

Amennyiben bárki esetében felmerül, hogy esetleges vírushordozó, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba szállíttatják a beteget.

A betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felső légúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Amennyiben valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felső légúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházban jelentkezhet.

A koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert.

A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsó légúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, majd január 8-án azonosították. Azóta mintegy 100 ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellenük antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak. A vírus terjedése ellen a Semmelweis Ignác óta ismert módszer a leghatásosabb, gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával tudunk védekezni.

Kapcsolódó írásaink

A hazai turizmust is sújtja a koronavírus

ĀÉves szinten a kínai turisták 430 ezer vendégéjszakát töltenek nálunk, a teljes forgalom mintegy hat százalékát adták az ázsiai országból érkezett látogatók

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom