Krónika

Megfékezhetetlennek tűnik az új koronavírus

Kína három nappal meghosszabbította a holdújévi munkaszünetet, hogy gátat szabjon a járványnak – Rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Már csaknem háromezer embernél mutatták ki a tüdőgyulladást okozó koronavírust, de több mint 5800 fertőzésgyanús esetet is vizsgálnak. Vuhan polgármestere, aki lemondani is hajlandó, elismeri felelősségét a krízisben.

Megfékezhetetlennek  tűnik az új koronavírus
Vuhani életkép. Becslések szerint csak a városban tízezrek betegedhetnek meg
Fotó: AFP/Apu Gomes

A kínai állami televíziónak adott interjút Zhou Xianwang, Vuhan polgármestere hétfőn, azt követően, hogy egyre többen kritizálták a városvezetést, amiért nem megfelelően reagáltak az új koronavírus (2019-nCoV) okozta krízisre. Zhou a South China Morning Post szerint többek között elismerte, nem kezelték elég jól a kialakult helyzetet, illetve nem megfelelően informálták a lakosságot. Kiállt ugyanakkor azon döntésük mellett, hogy lezárták a mintegy tizenegymilliós várost. Szerinte ez volt az egyetlen lehetséges és hatékony megoldás, hogy gátat szabjanak a vírus terjedésének. Kitért arra is, ha a helyiek továbbra is kitartanak véleményük mellett, hajlandók visszalépni tisztségüktől.

A fertőzöttek száma óráról órára folyamatosan emelkedik, tegnap este már több mint 2900 érintettről számoltak be, valamint további 5800 fertőzésgyanús esetet vizsgálnak.

A betegség eddig nyolcvankét halálos áldozatot követelt. Négyszázhatvan ember állapota válságos. Ez idáig ötvenegy ember távozhatott gyógyultan a kórházakból. Négyezer kínai állampolgár, akik a lezárás előtt utaztak el, az országon kívül ragadt a beutazási tilalom miatt.

Hogy megfékezzék a vírus terjedését, Kína három nappal, egészen e hét vasárnapig meghosszabbította a holdújévi szünetet, ezáltal csökkentve a belső vándorlást. Az embereket arra biztatják, ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonaikból.
Dél-Korea hétfőn eggyel magasabb szinte emelte az egészségügyi készültség szintjét, miután az országban már négy embernél mutatták ki a vírust. Mongólia – ahol eddig még nem jelent meg a betegség – lezárta Kínával szomszédos határátkelőit. Vuhanban harmincegy mongol diák tanul, őket hamarosan hazaszállíttatják. Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, közben Zürichben két Kínából hazatért személyt helyeztek karanténba, Bécsben pedig egy kínai légiutas-kísérőt. Oroszországban több mint száz fertőzésgyanús esetet vizsgáltak ki, de az eredmény minden esetben negatív lett.

A járvány miatt elmarad a Negyedik Magyar Kínai Tavaszünnep Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál, amelyet február első hétvégéjén rendeztek volna meg Budapest kínai negyedében. Az eseményt egy későbbi, egyelőre nem közölt időpontban rendezik meg. A gödi Samsung-gyárban pedig több óvintézkedés mellett a Kínából érkező alkalmazottakat karanténba helyezik és orvosi vizsgálatra küldik.

Gyakori kézmosásra figyelmeztet a WHO

A tüdőgyulladást okozó új koronavírussal való megfertőződés megelőzése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alapvető higiénés és az élelmiszerbiztonsági rendszabályok betartására figyelmeztet. Többpontos javaslatukban kiemelték, célszerű gyakran kezet mosni, lehetőleg alkoholalapú, fertőtlenítő hatású szappannal. Tüsszentés és köhögés esetén alapvető a zsebkendő használata, amit ezután azonnal ki kell dobni, majd szintén alapos kézmosás szükséges. Kerülni kell a lázas, köhögő betegekkel való érintkezést. Ha valaki lázas beteg, köhög, nehézlégzéssel küzd, minél hamarabb keresse fel orvosát, akinek a korábbi külföldi utazásokról is be kell számolni. Azokon a területeken, ahol már megjelent a vírus, el kell kerülni az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat. Nem ajánlott nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert fogyasztani.
(PS)

Kapcsolódó írásaink