Krónika

Lappangási időben is fertőz a koronavírus, egyre nő a halottak száma

A kínai illetékesek abban bíznak, hogy a járvány terjedését szigorú intézkedésekkel meg lehet állítani, főként, hogy a vírus törzsét sikerült izolálni, ami fontos lépés a vakcina felé

A hivatalos adatok szerint már 56 halottja van Kínában a koronavírusnak, a fertőzöttek száma közelíti a kétezret. Az amerikaiak evakuálásra készülnek, Kanadában bejelentették az első fertőzésgyanús esetet, Oroszországban egy szállodához vonultak ki a mentők.

Lappangási időben is fertőz a koronavírus, egyre nő a halottak száma
A vuhani kórházakban védőruhába öltözött orvosok ápolják a betegeket
Fotó: AFP

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző – jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Vasárnapra 56-ra emelkedett a halálos áldozatok a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek – erről tájékoztattak az egészségügyi hatóságok. A megbetegedettek közül 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője, Ma Hsziao-vej, egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben meg lehet állítani – mondta. Rámutatott: a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére, a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre, és további intézkedések bevezetését jelezte előre. Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új vírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre.

A vírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé – számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese.

Időközben a vírus első fertőzésgyanús esetét jelentették be Kanadában a helyi egészségügyi hatóságok szombaton. Az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból. Egy észak-moszkvai szálloda nyolc kínai vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal. Az Interfax vasárnapi jelentése szerint nem mutattak ki 2019-CoV típusú vírust a turistáknál.

Az Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat Vuhanból – jelentette be az amerikai külügyminisztérium. Ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet. A hivatalos bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül  több amerikai állampolgárt is haza szállítanak. Csehország vasárnaptól a repülőtéren  ellenőrizni kezdi a beérkező utasokat, hogy  nem mutatnak-e a betegségre utaló jeleket.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint nincs  magyarországi vírusos beteg. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy nálunk kicsi az esélye a járványnak. A szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influen­zajárvány van. Elhangzott továbbá, hogy a vírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon, és működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer is. Arról is beszélt, hogy a koronavírus csak élő sejtekben szaporodik, így a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Nálunk nem bukkant fel a betegség
 

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak, Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján. Menczer Tamás közölte, a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert onnan kijutni jelenleg nem lehet. Hangsúlyozta, hat, a tartományban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, ők mind jól vannak, közülük ketten akarnak hazatérni. Az államtitkár arra kérte a Kínába utazó magyar állampolgárokat, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.
(FP)

Kapcsolódó írásaink