Krónika

Megállt az élet Vuhanban

Már Skóciában járhat az új, Kínából indult koronavírus

A kínai hatóságok három város tömegközlekedési hálózatát is részlegesen lezárták a járványszerűen terjedő, tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt. A fertőzés kiindulópontjában, a tizenegymilliós lakosú Vuhanban, a 7,5 milliós Nuangkangban és az egymilliós Ocsouban leállították a busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatokat, a repülőtereken és vasútállomásokon pedig az induló járatokat.

Vuhanban nyugtalanság is támadt, ugyanis többen megpróbálták még elhagyni a várost. A lakosokat rendeletben kötelezik védőmaszk viseletére.

Eddig tizenhét áldozata van a vírusnak – az összes haláleset Kínában történt –, a fertőzöttek száma pedig elérte a hatszáznegyvenet. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem hirdetett közegészségügyi rendkívüli állapotot.

Jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy a vírus valamely EU-tagállamban is felbukkanjon – közölte tegnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ennek némileg ellentmond, hogy már öt embert – akik Vuhanban jártak – kezelnek Skóciában és Észak-Írországban a koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Sőt,  Juergen Haas egy edinburgh-i professzor a BBC televíziónak úgy nyilatkozott, nagyon valószínű,  hogy az Egyesült Királyságban is azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket. A népegészségügyi központ a Kínába utazóknak azt javasolja, mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel, illetve állatokkal való kontaktust, az élő- vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában a szezonális influenzavírusokkal is számolni kell, ezért az oda utazóknak ajánlják az influenza elleni védőoltást.

Közben kínai kutatók szerint a kígyó lehet a vírus gazdaállata. A bezárt vuhani piacon – ahonnan a betegség indult – árultak kígyókat is.

Kapcsolódó írásaink