Krónika

Egyre durvább hírek érkeznek a kínai koronavírus terjedéséről

Korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt - közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ugyanakkor azonban egyre több halálos áldozatról érkezik hír, sőt, úgy tűnik, a vírus már Európában is megjelent.

Egyre durvább hírek érkeznek a kínai koronavírus terjedéséről
A vuhani kórházból éppen távozik az orvosi személyzet egy tagja
Fotó: AFP

„Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet” - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A politikus kifejtette: az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig a WHO-tól, amelynek tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre.

Szijjártó Péter közölte: ennek ellenére hoztak intéződéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.
A külügyminisztérium azt kéri azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/) és regisztráljanak konzuli védelemért.

„Az, hogy nem hirdetek ki ma nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, nem azt jelenti, hogy a WHO szerint nem komoly a helyzet, vagy nem vesszük azt komolyan” - szögezte le a főigazgató, aki szerint egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

„Tudjuk, hogy Kínában létezik a vírusnak emberről emberre terjedő változata, de a jelek szerint a terjedése pillanatnyilag csak családokon belülre, illetve a fertőzött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik” - mondta a főigazgató genfi sajtóértekezletén, hozzátéve, reméli, hogy a megbetegedésben érintett kínai városok zárlata hatékony és rövid távú intézkedés lesz.

Az ENSZ szakosított szervezete azután tette közzé állásfoglalását, hogy független szakértők két napon át gyűjtötték az információkat az újonnan azonosított koronavírusról. Didier Houssin, a sürgősségi bizottság elnöke elmondta, hogy a testület nagyon megosztott volt, majdnem 50-50 százalékos arányban döntöttek.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan „rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel”. Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

Valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

Skóciában több fertőzésgyanús esetet észleltek

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak, tudatta csütörtökön a média.

A négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen jártak a kínai Vuhanban. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

Az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője szerint nagyon valószínű, hogy Nagy-Britanniában azonosítani fognak az új vírus okozta megbetegedéseket, hiszen csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők „folyamatosan jönnek-mennek” Kínába és vissza.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel, aki ugyancsak járt az elmúlt napokban Vuhanban.

Az angliai közegészségügyi szolgálat szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

Az Egyesült Államokban feltételezhetően újabb fertőzéses esetet vizsgálnak

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este.

A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba. Az illetékesek szerint az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött. Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában is már bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is.

Számos országban vizsgálatnak vetik alá a Kínából érkezőket
Számos országban vizsgálatnak vetik alá a Kínából érkezőket
Fotó: AFP

Egyre bővül a zárlat alá vett városok köre

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot a koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik.

A legújabb híradások szerint a vírusnak már Hupejen kívüli áldozata is van: egy 80 éves idős férfi ugyan már szerdán meghalt, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg. Az idős emberrel közeli kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

Fokozott ellenőrzés a sanghaji vasútállomáson
Fokozott ellenőrzés a sanghaji vasútállomáson
Fotó: AFP

Kínában több helyen meghosszabbították az iskolai szünetet

Országszerte több oktatási intézmény - egészen az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig - bejelentette, hogy meghosszabbítják a holdújévi ünnep miatt eredetileg január végéig tartó szünetet, míg egyes iskolákban vizsga- és felvételi időpontokat halasztottak el. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda - egyelőre határozatlan időre – bezárt, noha Vuhan az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja: a 11 milliós város csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet.

Csütörtök estig Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.

Három kutatócsoport megkezdi a védőoltás kifejlesztését

A jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI támogatásával három kutatócsoport megkezdi a kínai járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, tudatták az illetékesek.

A kormányok, magáncégek és civil szervezetek közötti együttműködést koordináló CEPI tervei szerint legalább egy lehetséges vakcina klinikai tesztjét már júniusig elvégezhetik, így a védőoltást egy év alatt teljesen ki lehet fejleszteni, kipróbálni és jóváhagyatni.

A kutatást a Moderna gyógyszer- és vakcinafejlesztő cég végzi az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete, az Inovio Pharma amerikai cég és az ausztráliai Queensland Egyetem közreműködésével.

Ugyanakkor a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) szerint is legalább egy évbe telik az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozása. Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója szerint a tudósok nem ismerik eléggé az új betegség járványtani sajátosságait, hogy jelenleg pontosan meg tudják állapítani a kockázatot.

„Jó hír, hogy a kutatóknak már sikerült szekvenálniuk a vírus genomját (megállapítaniuk az RNS-sorrendjét), így világszerte több szervezet is megkezdhette a munkát a védőoltás kifejlesztéséért” - mondta Berkley, aki szerint a koronavírusok elleni vakcinák kifejlesztése jóval egyszerűbb, mint a malária vagy a HIV-vírus ellen, de így is több hónapba telik, amíg az első klinikai tesztekre sor kerülhet, és legalább egy évre lesz szükség, amíg a védőoltás mindenki számára elérhető lesz.

Az nCoV-2019 néven ismert új koronavírus először a kínai Vuhanban jelent meg. Kínán kívül Japánból, a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről és az Egyesült Államokból, valamint a Kínához tartozó Hongkongból és Makaóból jelentettek megbetegedéseket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom