Krónika

Új koronavírus: egyre többen fertőződnek meg

Az Egyesült Államokban is megjelent a kór

Üresen állnak Vuhan belvárosának bevásárlóközpontjai, népszerű sétálóutcái a CNN tudósítása szerint. A járókelők csak védőmaszkokban mernek kilépni otthonaikból. A tizenegy milliós kínai város halpiacáról indult el az a járványszerű megbetegedés, amely a hét elején a szomszédos országokban, szerdára virradóra pedig már az Egyesült Államokban is megjelent.

Új koronavírus: egyre többen fertőződnek meg
Vuhanban hőkamerával vizsgálják a vasútállomásra érkezőket
Fotó: AFP

Az új, korábban ismeretlen típusú koronavírust Washington államban egy harmincas éveiben járó férfinél mutatták ki, aki még a repülőtereken bevezetett óvintézkedések előtt tért haza Vuhanból. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedést okoznak. A most terjedő típus viselkedését, az általa okozott tüneteket még vizsgálják. Az előzetes vélekedéssel ellentétben emberről emberre is átterjedhet.

Jelenleg New York, Los Angeles és San Francisco város repülőterein – amelyeket közvetlen járatok kötnek össze Vuhannal – alaposan átvizsgálják a kínai nagyvárosból érkező utasokat, de hőkamerával vizsgálják Hongkongban és Thaiföldön is a kínai városból érkezőket.

Kínában már négyszáz személynél mutatták ki a vírust, Vuhanban kedden százötven esetet regisztráltak, az áldozatok száma pedig kilencre emelkedett. Az Egészségügyi Világszervezet tanácskozást hívott össze a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

Kapcsolódó írásaink