Krónika

Titokzatos vírus szed áldozatokat Kína-szerte

A hatóságok szerint a tüdőgyulladást okozó betegség járványa még megelőzhető és kontrollálható

Számos nagyvárosba és a szomszédos országokba is továbbterjedt Kínából az a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, amely miatt eddig három ember vesztette életét. A járvány centrumában, Vuhanban a hétvégén több mint százharminc újabb megbetegedést jelentettek.

Titokzatos vírus szed áldozatokat Kína-szerte
Egészségügyi vészhelyezet van Kínában a közelmúltban felbukkant koronavírus miatt, amelynek már halálos áldozata is vannak
Fotó: AFP/STR

Újabb városokban jelent meg Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus – tudósított az MTI. Az ország fővárosának Tahszing kerületében – ahol egyebek közt a tavaly megnyitott új nemzetközi repülőtér is található – két esetben sikerült diagnosztizálni az új vírus okozta fertőzést, míg Szencsen városából a helyi egészségügyi bizottság egy esetről számolt be. Kiderült, mindhárom beteg nemrégiben Vuhanban járt, ott ahol a betegség először jelent meg egy halpiacon.

Az ország keleti részén további öt embert helyeztek karanténba légzőszervi megbetegedés miatt. Ők szintén jártak Vuhanban, ám a fertőzést nem sikerült még kimutatni. Vuhanban a hétvégén újabb százharminchat esetet regisztráltak, egy kezelés alatt álló beteg pedig életét vesztette, ezzel már háromra emelkedett az áldozatok száma. Eddig csaknem kétszáz esetet regisztráltak a helyi hatóságok, százhetvenen jelenleg is kezelést kapnak, közülük harmincöt ember állapota súlyos, kilencé pedig válságos.

Huszonöten távozhattak gyógyultan a kórházból. Mindeközben a betegség már az ország határain túl is felbukkant, Tajvanon négy, Szingapúrban három, Vietnamban kettő, Nepálban egy betegnél vetődött fel a fertőzés gyanúja, Japánban pedig egy esetben jelentették a vírus megjelenését. A BBC arról ír, a koronavírusok eddig ismert számos fajtái közül eddig mindössze hat esetében tudták, hogy veszélyes lehet az emberre. A hetedik, Kínában most megjelent, légzőszervi tünetegyüttest – köhögést, lázat, légzési nehéz­ségeket – okozó vírus cseppfertőzéssel terjed. Aggodalomra ad okot, hogy a hétvégén beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor az emberek százmilliói kelnek útra országszerte. A kínai hatóságok azt közölték, a járvány továbbra is megelőzhető és kontrollálható, minthogy egyetlen esetben sem terjedt emberről emberre. Ennek ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye, szerintük közeli kontaktus esetén előfordulhatott ember és ember közötti átadás,de utazási tilalom bevezetését ők sem javasolják, mivel, arra semmilyen jel nem utal, hogy a betegség könnyen terjedne emberek között. Azt javasolják a helyiek kerüljék az állatokkal való érintkezést, a nem jól átsütött húsokat, illetve a megfázás tüneteit mutató embertársaikat.

Kapcsolódó írásaink