Krónika

A bíróság szerint elegendő a bűnügyi felügyelet

A Hableányt üzemeltető cég jogi képviselője úgy véli, nemcsak a Viking Sigyn, de a Viking Idun kapitánya is felelős lehet

Hétfőn harmadszorra szüntették meg a dunai hajóbaleset ügyében megvádolt kapitány letartóztatását, és elrendelték bűnügyi felügyeletét. Jurij C. csak engedéllyel hagyhatja el budapesti kirendelt lakását, és nyomkövetőt kell viselnie. A törvényszék szerint a bizonyítás veszélyeztetésének kockázata nem, de a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll.

A bíróság szerint elegendő a bűnügyi felügyelet
A turistahajón harmincöten utaztak. Csak heten élték túl a május 29-i tragédiát
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A 64 éves ukrán hajóskapitány ellen novemberben emeltek vádat vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt. A férfit legutóbb decemberben tartóztatták le, attól tartva, hogy megpróbálhat hazájába szökni. (Ukrajna nem adja ki állampolgárait más országoknak.)

A kényszerintézkedések közül a legsúlyosabb a letartóztatás, ezt követi a bűnügyi felügyelet. A legkevésbé korlátozó kényszerintézkedés elve szerint járt el a bíróság, amikor úgy ítélték meg, elegendő a kapitányt nyomkövető alkalmazásával bűnügyi felügyelet alá helyezni. Sértetti képviselőként ezt nem volna elegáns kommentálnom – mondta lapunknak Borbély Zoltán, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője. Hangsúlyozta, a döntéssel ugyanakkor a bíróság azt elismeri, hogy fennállnak a kényszerintézkedés okai, ám az szerintük nem csak a letartóztatással biztosítható. Az mindenesetre tény, hogy Ukrajnával nincs kiadatási egyezményünk, így az ügyészség erre vonatkozó érvelése érthető.

Az eljárás eddigi adatai és az igazságügyi szakértő véleménye alapján számunkra egyértelműen kiderült, hogy a Hableány elhunyt magyar kapitányát nem terheli felelősség a tömegszerencsétlenségért. A Viking Sigyn, sőt a hajó mögött közlekedő Viking Idun kapitánya is valószínűsíthetően büntetőjogi felelősséggel tartozik az eseményekért. A vádirat alapján a Jurij C.-re kiszabható büntetési tétel kettőtől tizenkettő évig terjedő szabadságvesztés – mondta az ügyvéd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom