Krónika

Nincs visszaút: megvalósult a kemény Megxit

Harry herceg és Meghan hercegnő határozott lépést tett a teljes függetlenedés felé – Körvonalazódnak a részletek a királyi család krízise körül

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és Meghan hercegnő. Továbbra sem ismert, mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet.

Nincs visszaút: megvalósult a kemény Megxit
A házaspár nem mondott le a Sussex hercege és hercegnője címről
Fotó: AFP/Daniel Leal

Igaza lett azoknak, akik úgy tippeltek, a kemény Megxit forgatókönyve lép érvénybe a brit királyi családban, ahol Harry herceg és Meghan hercegné függetlenedési kísérlete kisebb válságot idézett elő. A Buckingham-palota ugyanis szombat este közölte, a hercegi házaspár lemondott királyi titulusáról, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a családban.

Az évek óta a brit bulvársajtó – időnként nyíltan rasszista – támadásainak kereszttüzében élő pár csaknem két hete jelentette be, hogy a monarchiától pénzügyileg független életet kívánnak élni, a jövőben pedig életük nagy részét Kanadában töltik. A királynő az ügy miatt csúcstalálkozót hívott össze a Sandringham kastélyba, ahol a felmerült problémák mihamarabbi megoldását sürgette. Az udvar szombati közleménye tisztázta többek között, hogy Meghan és Harry mostantól nem használják az őket megillető Ő Királyi Fensége megszólítást, nem részesülnek a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban, illetve nem képviselhetik a királynőt. Ugyanakkor hercegi címüket megtartották, a közlemény négyszer is Sussex hercege és hercegnőjeként említi őket, valamint mindketten kinyilvánították szándékukat, hogy a jövőbeni cselekedeteikkel továbbra is hiánytalanul érvényesítik az uralkodó által vallott értékeket. A pár biztonsági őrizetének részle­teit nem hozzák nyilvánosságra, és az sem ismert, döntésük befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Nem utolsó sorban pedig Harry elvesztette minden katonai tisztségét.

Kiderült az is, visszafizetik a windsori kastély közelében lévő rezidenciájuk, a Frogmore Cottage renoválásának 2,4 millió fontos (több mint 940 millió forintos) árát, amelyet közpénzből finanszíroztak. A pár még gyermekük, Archie születése előtt költözött az épületbe, amelyet komoly felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni. Emiatt szintén számos bírálat érte őket. A Frogmore Cottage ugyanakkor továbbra is Harry és Meghan nagy-britanniai rezidenciája lesz.

A közleményhez II. Erzsébet királynő személyes üzenetet is fűzött, amelyben hangsúlyozza, Harry, Meghan és Archie mindig is családjának szeretett tagjai maradnak és elismeri azokat a nehézségeket, amelyeket a rájuk irányuló intenzív figyelem okozott. „Egész családom kívánsága az, hogy a mai megállapodás nyomán hozzákezdhessenek boldog, békés új életük kialakításához” – fogalmazott az uralkodó.

Terítéken az egyezség a brit sajtóban
 

A The Sunday Telegraph arról írt, a Megxit lehető legkeményebb forgatókönyve valósult meg, a királynőnek ugyanis nem volt lehetősége, hogy fél lábbal kint, fél lábbal bent tartsa a párt. Ugyanakkor azt írják, a Harry katonai tisztségeit érintő döntés túlzottan kemény büntetésnek tűnik. Megkapták a szabadságukat, de milyen áron? – tette fel a kérdést a lap publicistája. „Kint vannak: Sussex hercegi párja megegyezett a királynővel” címmel közölte a cikket a The Sunday Times, akik az egyezséget példátlannak nevezték a királyi család történelmében. Míg a The Mail on Sunday többek között arról ír, Harry továbbra is függésben lesz az „Apa Bankjától”, mivel a Cornwall hercegsége gyűjtőnevű, jelenleg apja, Károly herceg kezelésében álló ősi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány bevételeiből támogatásra jogosult.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom