Krónika

Végre megjött az égi áldás

Tíz éve nem tapasztalt csapadékmennyiség zúdult le Ausztrália bozóttüzek által sújtott területeire, ugyanakkor az esőzések nagy halpusztulást is okoztak

Heves esőzések segítik az Új-Dél-Walesben dolgozó tűzoltók munkáját, ám az Ausztráliát sújtó krízisnek még koránt sincs vége.

Noha az Ausztráliában hónapok óta pusztító bozóttüzek elleni küzdelmet az elmúlt hetekben több alkalommal is segítették kisebb esők, a valódi égi áldás csak most érkezett meg. Pénteken az ország keleti részén ugyanis tíz éve nem tapasztalt, heves esők zúdultak le a legjelentősebb lángtengerek közelében – számoltak be a tüzek által leginkább érintett régió, Új-Dél-Wales állam tűzoltói, akiknek így többtucatnyi tűzfészket sikerült ellenőrzésük alá vonniuk. Szintén örömre adott okot, hogy a viharos időjárás segített eloszlatni a füstfelhőket Melbourne felett, amely miatt veszélyes szintre romlott a levegő minősége.

Azonban hamar kiderült az is, a lezúduló csapadék súlyos károkat okozott az élővilágban. Mint arról a The Guardian beszámolt, az Új-Dél-Wales állam északi részén található Macleay-folyóban becslések szerint több százezer hal pusztulhatott el, miután az eső a vízbe mosta a bozóttüzekből származó hamut.

Az esőzések mindazonáltal nem oltottak ki minden tűzfészket, csak Új-Dél-Walesben harmincat, míg a szomszédos Victoria államban többtucatnyit tartanak számon. Az ország második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten sem esett, ahol a lángok súlyos károkat okoztak a nemzeti parkban. Az ott élő koalák nagy többsége elpusztult, kihalással fenyegetve populációjukat. A BBC News arról ír, a meteorológusok előrejelzései szerint újabb heves esőzésekre és viharos széllökésekre számíthatnak az ország több pontján.

A klímaváltozás okozta felmelegedéssel súlyosbított szárazság és szezonális bozóttüzek miatt szeptember óta huszonkilencen vesztették életüket Ausztráliában, a lángok pedig Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, több mint kétezer lakóépület pedig megsemmisült.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom