Krónika

Mára körvonalazódtak Epstein rémtettei

Az amerikai hatóságok benyújtották a vádiratot az emberkereskedelemmel és kiskorúak kárára elkövetett szexuális visszaéléssel vádolt milliomos ellen

Újabb részletek derültek ki a Jeffrey Epstein által működtetett szexhálózatról. A férfi nyilvántartást vezethetett a magánbirtoka környékén élő kiskorú lányokról.

Mára körvonalazódtak Epstein rémtettei
A pedofil halála több mint gyanús
Fotó: Wikipedia

Benyújtották szerdán a vádiratot a néhai multimilliomos Jeffrey Epstein ellen. Az amerikai hatóságok által összeállított szövegből kiderül egyebek mellett, hogy Epstein kutatócsapatot állított össze egy tizenöt éves lány előkerítésére, aki úszva próbált elmenekülni az egyik magánszigetéről, és akit úgy tartott fogva, hogy elvette az útlevelét. A dokumentumok egy olyan áldozatról is írnak, akit masszőrnek szerződtettek, majd megerőszakoltak a szigeten. Ő is menekülni próbált, de elkapták és megfenyegették, hogy bántalmazni fogják, ha nem engedelmeskedik.

A 12 és 17 év közötti lányok elleni bűncselekményeket 2001 és 2018 között követték el a férfi magánbirtokán, a Virgin-szigetekhez tartozó Kis Szent Jakab-szigeten, míg a szomszédos Nagy Szent Jakab-szigetet azért vásárolta meg, hogy senki ne láthasson be a birtokra. Az ügyészség szerint nyilvántartást is vezetett a szigeten és környékén lakó kiskorú lányokról.

A férfit tavaly júliusban tartóztatták le egyebek mellett kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem, és a fenti céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. A nyilvánosság előtt elsőként Virginia Giuffre (korábbi nevén Virginia Roberts) szólalt meg, aki szerint Epstein fiatalkorú lányokból álló szexhálózatot tartott fent magas rangú üzletfelei számára. Giuffre elmondta, a milliárdos több alkalommal is arra kényszerítette, hogy lefeküdjön András yorki herceggel, aki az ügy miatt ideiglenesen visszavonult közéleti tevékenységétől.

Epsteint, akit végül letartóztattak, tavaly augusztusban holtan találták cellájában. Halálának körülményei meglehetősen gyanúsak. Az őrök például – akiket azóta vád alá helyeztek – jelentésekkel álcázták, hogy órákig nem néztek rá
a felügyelet alatt álló milliomosra, a cellájában készült biztonsági felvétel pedig elveszett egy tévedés miatt.

Az Epstein 577 millió dolláros hagyatékát kezelő alapot a Virgin-szigeteken jegyezték be. A vádhatóság több száz millió dollárt szeretne ebből lefoglalni, köztük az általa megvásárolt szigeteket is.

A milliomost 2007-ben már elítélték prostitúció elősegítéséért, de vádalkut kötött, és csupán tizenhárom hónapot töltött börtönben.

Kapcsolódó írásaink