Krónika

Aszteroida és nem vulkánkitörés okozhatta a dinók kihalását

Ma is látható a kráter

Egy Földnek ütköző aszteroida okozta a tömeges fajpusztulást 66 millió évvel ezelőtt – állapította meg egy új nemzetközi kutatás, cáfolva azt a korábbi elméletet, amely szerint vulkáni tevékenység számlájára írható a kihalás.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tűzhányók tevékenysége időben nem esett egybe a fajpusztulással. A késő kréta időszak vulkanikus tevékenysége mintegy két Celsius-fokos globális felmelegedést idézett elő, de nem tömeges kihalást. Igaz, számos faj az Északi- és a Déli-sark felé vándorolt, de vissza is tért még az aszteroida becsapódása előtt, amelynek során keletkezett, mintegy 200 kilométeres kráter ma is látható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom