Krónika

Velence utcáin kamerákkal figyelik a farsangolókat

Előbb a tavaly őszi hatalmas áradás, majd nemrég apály bénította meg szinte teljesen a vízi közlekedést a lagúnák városában, most a karneválra készülnek

Velence el akarja kerülni, hogy világhírű karneválja idején túl sok turista zsúfolódjon össze a városban, ezért harmincnégy videókamera segítségével igyekeznek figyelni és megszámolni őket a fontosabb helyeken. Ugyanakkor az is kérdés, lesz-e elég turista, a novemberi áradás ugyanis sokakat elriasztott.

Velence utcáin  kamerákkal figyelik  a farsangolókat
Fesztiválidőben korábban naponta százharmincezren is felkeresték a várost
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A kamerákat február 8-án és 9-én tesztelik és a város vezetőinek reményei szerint segítségükkel pontosan meg tudják majd állapítani, hol alakult ki akkora tömeg, ami már veszélyes lehet. Döntés született arról is, hogy a Szent Márk térre való bejutást is szabályozni fogják. A velencei karnevál minden év februárjában valósággal színpaddá változtatja az utcákat, és az amúgy is zsúfolt várost a farsang idején naponta akár százharmincezren is felkeresik. Ráadásul az idei karnevál lesz az utolsó, amikor az egy napra érkező turisták ingyen juthatnak be a városközpontba. Mint ahogyan azt korábban megírtuk, a város vezetése júliustól három eurós (ezer forintos) belépődíjat szed mindenkitől, amit csúcsidőben hat-tíz euróra is felemelhetnek.

A lagúnák városát ősszel hatalmas áradás sújtotta. November 12-én 187 centiméteres volt a víz magassága – a rekordot 1966-ban mérték 196 centiméterrel –, és a szigetek majdnem egy hétre teljesen víz alá kerültek. Az áradás mérhetetlen károkat okozott a páratlan történelmi, művészeti és vallási emlékekben gazdag városban, és a szállodai foglalásokból ítélve a turistákat is alaposan elijesztette: decemberben az ilyenkor megszokotthoz képest negyvenöt százalékkal visszaesett a szállodák látogatottsága.

Az áradást nemrég hirtelen apály követte, ami bár megszokott jelenség Velencében a vízkereszt utáni időszakban, az idei ennek ellenére rendkívülinek számít, hiszen múlt héten a tengerszint alatti ötven centiméteres vízállást mértek. A szélesebb és nagyobb csatornákban még úgy-ahogy működik a tömegközlekedés, vagyis a vaporetto-vízibuszok tudnak haladni, de a helyi forgalomra használt kisebb vízi utakon már a gondolák sem tudnak közlekedni a túl alacsony vízszint miatt. Főképp az utasok be- és kiszállása problematikus. A vízszint csökkenése felszínre hozta az épületeket tartó facölöpöket, amelyeket a szakértők szerint a rendszertelenné vált apály-dagály váltakozás miatt a szétrohadás fenyegeti. A városban több helyen erős csatornaszag érezhető.

A velencei hatóságok tájékoztatása szerint a normális vízállás 80 centiméter. A legfrissebb adatok szerint a vízszint némileg emelkedett ugyan – mára hatvan centiméter jósoltak –, de még ez sem elegendő a zavartalan víziforgalomhoz. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy amikor a tengervíz szintje eléri a száz centimétert, a belváros öt százaléka kerül víz alá. Ez az arány 110 centiméter esetén tíz százalék, míg 140 centiméter esetén már a belváros 59 százaléka állhat víz alatt.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere ugyanakkor abban reménykedik, hogy a farsangi időszak talán visszacsábítja a látogatókat. Velence a második leglátogatottabb város Olaszországban, évi több mint húszmillió turistával.

Kapcsolódó írásaink