Krónika

Új utakon a hercegi pár

Harry és Meghan váratlan kilépése megannyi problémát vet fel a brit uralkodóházon belül, nem tisztázott az sem, hogy a visszavonulás befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet

A brit bulvársajtó is szerepet játszott Harry herceg és Meghan hercegné függetlenedési kísérletében. A pár egy új brand létrehozására törekedhet. Átmeneti időszak jön.

Új utakon a hercegi pár
Nem őszinte mosolyok? II. Erzsébet királynő, Meghan hercegné és Harry herceg
Fotó: AFP/Tolga Akmen

Derült égből villámcsapásként érte a brit uralkodóházat, amikor Harry, Sussex hercege, Károly trónörökös és néhai Diana hercegné másodszülött fia a múlt héten bejelentette szándékát, amely szerint feleségével, Meghan hercegnével visszalépnek a királyi család tagjaként betöltött eddigi szerepüktől és önálló, pénzügyileg független életet kezdenek, idejük nagy részét pedig Észak-Amerikában töltik. Azzal, hogy II. Erzsébet brit királynő hétfőn jóváhagyta kérésüket, bonyolult helyzet állt elő. A hétfőre összehívott sandringhami csúcs számos kérdést vetett fel, amelyek mihamarabbi megoldását sürgeti a királynő is. Nem tisztázott, Harry visszalépése befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet (jelenleg a hatodik a sorban). Nem ismert az sem, lemondanak-e az Ő Királyi Fensége megszólítás őket megillető jogáról. Kérdéses, mi lesz a herceg kiemelt biztonsági őrizetével, amelyet jelenleg a Scotland Yard lát el. Felmerült, hogy amennyiben Kanadába költöznek, kanadai állampolgárként súlyos adóterhek hárulhatnak arra a jövedelemre, amelyet Harry egy, az apja kezelésében álló ősi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány bevételeiből kap.

Hogy a házaspár nem az uralkodóház szigorú protokolljai szerint kíván élni, azt több alkalommal is nyilvánvalóvá tették. Archie bemutatása során például a hagyományokkal ellenben nem az édesanya, hanem Harry hozta a kezében a gyermeket. Noha ismert a herceg lázadó természete, a brit sajtóban mégis a Megxit kifejezés terjedt el – a Brexit analógiájára –, amely azt sugallja, a felfordulásért a Briliáns elmék című sorozatban ismertté vált Meghan Markle a felelős. Szintén sokan lemondási krízisről írnak, visszautalva VIII. Eduárd esetére, aki 1936-ban mondott le trónjáról, hogy ugyancsak egy elvált amerikai nőt vegyen feleségül, ezzel alkotmányos válságot előidézve. Ám ahogy Matthew Norman, az Independent publicistája is írja, most sem lemondásról, sem pedig krízisről nem beszélhetünk, mondván, soha monarchia nem állt még olyan biztos lábakon, mint a brit napjaink­ban, mivel az uralkodócsalád négy generációja él.

Harry édesanyja haláláért többször is a médiát tette felelőssé, a brit bulvársajtó pedig, amióta csak kiszivárgott az afroamerikai és kaukázusi felmenőkkel rendelkező Meghannel való kapcsolata, rendszeresen közölt rasszista hangvételű cikkeket Meghanről és családjáról. Harry ősszel több lap ellen pert indított azzal, nem akarja, hogy felesége is az újságírók áldozatává váljon, akárcsak Diana. Sokan feltételezik, a pár egy önálló brandet akar alapítani. Ezt igazolhatja az is, hogy közölték, idejük nagy részét egy önálló jótékonysági szervezet létrehozásának szentelik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom