Krónika

Már több mint hatezer embert ölt meg a világ legsúlyosabb kanyarójárványa

A Kongói Demokratikus Köztársaságban meghaladta a hatezret a világ legsúlyosabb kanyarójárványának áldozatszáma - jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Már több mint hatezer embert ölt meg a világ legsúlyosabb kanyarójárványa
Kanyaró elleni védőoltást kap egy kisgyermek a Kongóval szomszédos Ugandában
Fotó: Badru KATUMBA / AFP

Sok jót nem remélhet a térség, ugyanis a WHO szerint a járvány a világ legnagyobbja, de a leggyorsabban terjedő is egyben.

Körülbelül 310 000 kanyarófertőzéses esetet jelentettek 2019 eleje óta - derül ki a felmérésekből. A kongói kormány és a WHO tavaly szeptemberben indított sürgősségi oltásprogramot melynek keretében több mint 18 millió öt év alatti gyermek kapott vakcinát országszerte.

A rossz infrastruktúra, az egészségügyi központok elleni támadások és a rutinszerű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya azonban komoly akadályokat állítanak a betegség terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítések elé.

Az ország 26 tartományának mindegyike adott hírt kanyarós esetekről, a járvány kitörését tavaly júniusban jelentették be. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a kanyarójárvány már kétszer annyi embert ölt meg, mint az ebola.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a járvány ne terjedhessen tovább. Ahhoz, hogy valóban sikeresek legyenek erre irányuló törekvéseink, biztosítanunk kell, hogy egyetlen gyermek se legyen veszélyben a vakcinával egyébként könnyen megelőzhető betegséggel szemben. Arra ösztökéljük partnereinket, hogy sürgősen fokozzák a segítségnyújtást - mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

A WHO szerint további 40 millió dollárra van szükség az oltásprogram hat és 14 év közötti gyermekekre történő kiterjesztésére, ezáltal a járvány részleges megfékezésére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom