Krónika

Újabb hatvan műholdat lőtt fel az űrbe a SpaceX

Folytatódik a Starlink-projekt

Mint ahogyan megírtuk, januárban elkezdődött a SpaceXamerikai űrvállalat Starlink-projektje, amely során hetente hatvan műholdat bocsátanak fel az űrbe, hogy egy olyan szatelitrendszert hozzanak létre, amely internetkapcsolattal látja el az egész Földet.

A projektet még csak az Egyesült Államokban engedélyezték. Elon Musk cége eddig összesen százhúsz eszközt állított működésbe, hétfőn pedig újabb hatvan műholdat lőttek fel egy Falcon–9-es hordozórakétával. A csillagászok korábban aggodalmukat fejezték ki, mivel a szatelitek olyan fényesen jelennek meg az optikai teleszkópok fényképein, mint a csillagok. A szakemberek attól tartanak, az űreszközök megzavarják a tudományos megfigyeléseket. Éppen ezért a SpaceX – korábbi ígéretüknek megfelelően – különleges anyaggal vonta be a most fellőtt műholdakat, ennek köszönhetően kevésbé tükröződik rajtuk a Nap fénye. A cég az év vé­géig ezerkétszáz, az évtized közepéig tizenkétezer szatelitet kíván a kozmoszba juttatni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom