Krónika

Genovai hídomlás: visszavonhatják az üzemeltetési engedélyt

Az olasz miniszterelnök szerint súlyos és megbocsáthatatlan mulasztások történtek, az Atlantia autópálya-üzemeltető cég csőd közeli helyzettől tart

Súlyos mulasztásokat talált az olasz közlekedési minisztérium vizsgálata a 2018 augusztusában leomlott Morandi híd ügyében. Az is elképzelhető, hogy a kormány visszavonja az Atlantia cégtől az üzemeltetésre vonatkozó engedélyt.

Genovai hídomlás: visszavonhatják az üzemeltetési engedélyt
Főleg a karbantartás hiánya vezetett az 1967-ben épült viadukt leomlásához, elsőként a berozsdásodott tartókábelek szakadtak el
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Interjút adott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a La Repubblica olasz napilapnak, amelyben az MTI szerint úgy fogalmazott: az olasz közlekedési minisztérium vizsgálata súlyos és megbocsáthatatlan mulasztásokat talált a tavaly leomlott Morandi híd ügyében. Emellett nem zárta ki azt sem, hogy kormánya visszavonja a hidat üzemeltető Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoporttól az autópályák üzemeltetésére vonatkozó engedélyt.

„Egy ilyen döntést technikai és jogi vizsgálatnak kell megelőznie, hogy megállapítást nyerjen a kötelezettségszegés ténye” – mondta a miniszterelnök, ám leszögezte: a vizsgálat alapján már most bebizonyosodott, hogy súlyos mulasztások történtek.

A Reuters hírügynökség szerint, ha az üzemeltetési engedélyt a kormány visszavonja, az autópályákat ideiglenesen az ANAS nevű, állami tulajdonú vállalat kezelné. Az Atlantia, amely jelenleg az ország legnagyobb autópálya-üzemeltetője, még szombaton jelezte, hogy csődközelbe kerülhet, ha a kormány megvonja tőle az üzemeltetési engedélyt. A cég egyúttal tagadta a mulasztásokkal kapcsolatos vádakat, egyben hangsúlyozták, hogy mindig az előírásoknak megfelelően jártak el.

Az észak-olaszországi Genovában 2018. augusztus 14-én szakadt le a Morandi híd. Az autópálya-völgyhídról több mint harminc jármű zuhant 45 méteres mélységbe, a katasztrófában 43 ember halt meg. Több mint negyven személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot, köztük a hidat üzemeltető sztrádatársaság menedzsereivel és mérnökeivel szemben. A híd pillércsonkjait tavaly nyáron felrobbantották, az új átkelő első darabja októberben került helyére. Az új hidat több olasz cég építi Renzo Piano híres genovai építész terve alapján, aki többek közt a párizsi Pompidou Központot is tervezte. Az új szerkezetet tavasszal adhatják át.

Kapcsolódó írásaink