Krónika

Tovább súlyosbodott a helyzet Ausztráliában

Szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket Ausztráliában szombaton, Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is.

Tovább súlyosbodott a helyzet Ausztráliában
A lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában
Fotó: AFP/PETER PARKS

A meteorológiai intézet megerősítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Penrith elővárosban szombaton 48,9 Celsius-fokot mértek, ez nemcsak sydneyi rekord, szombaton ez volt a világ legmelegebb pontja. Canberrában szintén új rekordot - 44 Celsius-fokot - mértek.

Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3000 tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez. A tartalékosok behívása először történik meg az ország történelmében - mutatott rá Linda Reynolds védelmi miniszter.

Victoria és Új-Dél-Wales államok part menti vidékein a legsúlyosabban érintett részeken megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás.

Elképesztő időjárási körülmények uralkodnak Ausztráliában
Elképesztő időjárási körülmények uralkodnak Ausztráliában
Fotó: AFP/SAEED KHAN

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a legnépesebb - 8 milliós lélekszámú - államban és legnagyobb városában, Sydneyben áramszünetek várhatók, miután a tűzben két transzformátorállomás is leégett. Twitter-üzenetében az állam energiaügyi minisztere felszólította a lakosságot, hogy csökkentse az áramfogyasztást.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke újságírók előtt kijelentette, hogy a komoly veszélyek és sok, szükséghelyzetet kiváltó tűz miatt nem tanácsolja a lakosoknak, hogy bárhova elinduljanak. Az államban vasárnapra teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A lángok hetek óta tombolnak Ausztráliában.

Victoriában az állam történelmében most először rendeltek el szükségállapotot, míg Új-Dél-Walesben november óta már a harmadik szükségállapotot rendelték el, ezúttal egy hétre.

Rengeteg kenguru került bajba
Rengeteg kenguru került bajba
Fotó: AFP/SAEED KHAN

Új-Dél-Walesben 148 helyen ég a bozót, 11 tűzesetnél vészhelyzet alakult ki: a lángok olyan kiterjedtek, hogy már túl késő elmenekülni, a helyszínen kell menedéket keresni. Victoriában több mint 50 tűz ég, 14-nél van vészhelyzet.

Szombaton újabb két ember vesztette életét a bozóttüzekben. Szeptember óta 23 ember halt meg a katasztrófában.

Két ember a Dél-Ausztrália államhoz tartozó Kenguru-szigeten halt meg, ahol december 20. óta tombolnak a lángok, de péntek este nagyon súlyosra fordult a helyzet az állam miniszterelnöke, Steven Marshall szerint. A harmadik legnagyobb ausztráliai szigeten 150 ezer hektár áll lángokban, turistalátványosságok és egy látogatóközpont is ég.

Délkelet-Ausztrália tengerparti városaiból emberek tízezreit menekítették ki, a rendkívüli hőhullám és az erős szelek miatt. A tűzoltóság szerint ez az ország történelmében békeidőben történt legnagyobb evakuálás.

A tűzoltók mindent bevetnek a tüzek megfékezése érdekében
A tűzoltók mindent bevetnek a tüzek megfékezése érdekében
Fotó: AFP/PETER PARKS

Az ausztrál hadsereg szombaton folytatta a Victoria állambeli Mallacoota város tengerpartján rekedt mintegy 4000 ember kimentését. Victoriában hat embert tartanak eltűntként nyilván.

Shane Fitzisimmons új-dél-wales-i tűzoltósági vezető elmondta: attól tart, hogy a Sydneytől 80 kilométerre délnyugatra fekvő Green Wattle Creek folyónál tomboló tűz, amely már több mint 264 ezer hektárnyi területet pusztított el, elérheti Sydney nyugati elővárosait.

Ausztrália mind a hat államában pusztítanak a lángok, a bozóttüzek idén a szokásosnál korábban, szeptemberben kezdődtek. Az ország további közigazgatási egységei közül a Canberrát magában foglaló szárazföldi területet - az Ausztráliai Fővárosi Területet - megkímélték a lángok.

Eddig több mint 1500 ház égett le, a lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában.
 

Kapcsolódó írásaink

Pokoli ünnepek Ausztráliában

ĀLakások százai váltak lakhatatlanná a pusztító bozóttüzek miatt, többen életüket vesztették az év utolsó napjaiban - GALÉRIA