Krónika

Betiltották az ízesített e-cigarettákat az Egyesült Államokban

Betiltották az Egyesült Államokban a fodormentás- és gyümölcsös ízesítésű e-cigaretta-patronokat. Az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) közölte, az ilyen típusú cigarettákat gyártó cégeknek 30 napjuk van arra, hogy leálljanak a termeléssel és a forgalmazással.

Betiltották az ízesített e-cigarettákat az Egyesült Államokban
Egyre több fiatal szenved halálos kimenetelű tüdőkárosodást az e-cigarettától
Fotó: Pixabay

A tiltás nem vonatkozik a mentol - és dohánytartalmú patronokkal fogyasztható elektronikus cigarettákra, sem a többi, nem ízesített tankpatronos cigarettára.

Az intézkedés egy kompromisszumos megoldás. Részben ugyanis megpróbálja visszafogni a fiatalok körében hódító, gyakran halálos tüdőkárosodást okozó e-cigaretták fogyasztását, részben pedig eleget kíván tenni Donald Trump amerikai elnök azon kifejezett kívánságának, hogy védelmezzék az iparágat és a kisvállalkozókat.

Meg kell védenünk a családjainkat és a gyermekeinket. Ugyanakkor ez igen hatalmas iparág, amit szintén meg akarunk védeni - mondta a témával kapcsolatban a hét elején Trump.

Az e-cigarettákat gyártó és forgalmazó egyik legnagyobb vállalat, a Juul Labs novemberben önszántából leállította a fodormenta ízesítésű e-cigaretták forgalmazását. A fiatalok körében egyébként a fodormentával és gyümölccsel ízesített elektronikus cigaretták a legnépszerűbbek. Betiltásukról hónapok óta folyik a vita az Egyesült Államokban, főleg, mert egyre több fiatal szenved ezektől halálos végű tüdőkárosodást. Összesen 55 ember halt meg és 2500-an kerültek kórházba Amerikában az e-cigarettával kapcsolatos megbetegedések miatt.

Az FDA egyébként közölte, hogy a mentol- és dohánytartalmú patronokat is betiltja, amennyiben úgy látják, megnő a használatuk a fiatalok körében

Nemrégiben amerikai tudósok kimutatták, hogy az elektronikus cigaretta tüdőrákot okoz. Egy kísérlet során 40 egeret tettek ki nikotintartalmú e-cigaretta nagy mennyiségű gőzének több mint egy éven át. A 40-ből kilencnél - 22,5 százalékuknál - alakult ki tüdőrák, 23-nál pedig a húgyhólyagon találtak hiperpláziát, vagyis olyan genetikai változást, amely a ráknál megfigyelhető rendellenes szövetburjánzáshoz vezethet.

Hazánkban december elején döntött arról az Országgyűlés, hogy kizárólag trafikokban lehessen kapni az e-cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és az új dohánytermékek kiegészítő termékeit is. Az intézkedést a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével kapcsolatban hozták meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom