Krónika

Zavaros fények az éjszakában

Hátráltathatja a csillagászati kutatásokat a SpaceX

A héten kezdődik a SpaceX amerikai űrvállalat Starlink-projektje, amelynek során a cég néhány hetente átlagosan hatvan műholdat lő fel az űrbe. Az Elon Musk által alapított vállalat célja nem más, minthogy egy olyan szatelitstruktúrát hozzon létre a Föld körül, amely behálózza és ezáltal internetkapcsolattal látja el az egész bolygót, akár a legmarginálisabb területeken is.

Zavaros fények az éjszakában
A Gemini Obszervatórium felvételén jól kivehető egy Starlink-műhold útvonala
Fotó: Gemini Observatory

A cég idén már sikeresen működésbe állított százhúsz Starlink-műholdat. A most induló projekt során 2020 végéig megközelítőleg ezerötszáz szatellitet juttatnak fel a kozmoszba, a következő évtized közepére pedig már tizenkétezer műholdas flottájuk kering majd a Föld körül. Jelenleg mintegy kétezer-kétszáz aktív szatelit működik az űrben. A SpaceX mellett számos cég rendelkezik hasonló, igaz, kevésbé nagyszabású tervekkel: a OneWeb legalább hatszázötven, az Amazon háromezer-kétszáz űreszköz fellövését tervezi.

A csillagászok azonban aggodalmukat fejezték ki a projekttel kapcsolatban. Ahogy Dhara Patel, a Greenwichi Királyi Obszervatórium kutatója kifejtette a BBC-nek, a szóban forgó szatellitek mérete ugyan nem nagyobb, mint egy asztalé, ugyanakkor jelentős fényvisszaverő hatásuk van. Emiatt a műholdak nagyon erős fehér fénnyel jelennek meg az égbolton, olyan élesen, akár a csillagok. A csillagászok tehát attól tartanak, hogy a műholdak gyarapodásával ellehetetlenülnek a csillagászati kutatások, mivel azok összezavarhatják az optikai teleszkópok fényképeit, valamint kitakarhatnak fontos objektumokat. Emellett arra is figyelmeztettek, mivel a műholdak rádióhullámokat használnak, zavart okozhatnak az asztronauták rádiójelzéseiben is.

Az érintett cégek azzal védekeztek, hogy az eszközök fejlesztése során számos csillagásszal dolgoztak együtt, hogy a műholdak a lehető legkevésbé okozzanak problémákat mind a megfigyelésekben, mint a rádiókommunikációban. A SpaceX azt is közölte, következő alkalommal különleges anyaggal vonják be a szateliteket, hogy ne tükrözzék a Nap fényét túl erősen.