Krónika

Veszélyben van a Notre-Dame

A francia forradalom óta először nem tartottak karácsonyi misét a híres székesegyházban

A Notre-Dame plébánosa szerint ötven százalék az esélye, hogy nem tudják megmenteni a székesegyház épületét, mert az állványzat az elbontásakor rádőlhet a boltozatra, amely beomolhat.

Patrick Chauvet az AP hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, nem valószínű, hogy a tényleges helyreállítási munkákat el tudják kezdeni 2021 előtt. A plébános a korábban megszólaló szakértőkével összecsengő véleménye szerint legkorábban három év múlva lesz újra biztonságosan látogatható a Notre-Dame, ugyanakkor a teljes helyreállítás tovább fog tartani. Emmanuel Macron elnök szeretné, ha a munkálatok a 2024-es párizsi olimpia nyitányáig befejeződnének, de az építészek ezt a határidőt nem tartják reálisnak.

A plébános hozzátette, megszakad a szíve amiatt, hogy a székesegyházban idén nem tudták megtartani a hagyományos karácsonyi éjféli misét, erre a francia forradalom óta nem volt példa. Az ünnepi misét persze így is megtartották, csak másik helyszínen, a hívek a Louvre múzeumhoz közeli Saint-Germain-l’Auxerrois-templomban vehettek részt a szertartáson. Az épület instabil szerkezete mellett egy másik ok miatt is veszélyes lenne misét tartani a Notre-Dame-ban: a tűzvészben több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe a leégő tetőzetből, ami súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

A 12. században épült gótikus katedrálist idén áprilisban éppen felújították, amikor a területén tűz keletkezett. A tűzvészben a teljes tetőszerkezet és az ikonikus huszártorony is odaveszett.

Kapcsolódó írásaink