Krónika

Innovatív megoldások az emberiség megmentésére

Hordozható maláriavizsgáló, okos kórházi köpeny, 4D-s miniatűr robot, amely a vérkeringésbe jutva csapdába ejti a baktériumokat – néhány találmány, amely megváltoztathatja a világot

Idén is számos innovatív egészségügyi eszközt mutattak be a világ vezető egyetemeinek hallgatói egy népszerű fesztiválon.

Innovatív megoldások az emberiség megmentésére
Mariam Ibrahim szenzorokkal felszerelt köpenye csökkenthetné az ápolók terheit
Fotó: Facebook

A híradásokat figyelve rendszeresen értesülhetünk a világ pusztulását előre vetítő, újabbnál újabb tudományos felfedezésekről, súlyos betegségekről. Mégis, a letargia helyett érdemes talán arra is felhívni a figyelmet, megannyi tudós és feltaláló dolgozik jelenleg is azon, hogy mindezeket a végzetesnek jövendölt problémákat – ahogy a történelemben számtalanszor – egyszer s mindenkorra legyőzzük.

Az ilyen potenciális veszélyek leküzdésére elgondolt egészségügyi eszközöket mutatnak be minden évben a Dubai Design Hét keretein belül, a diplomaszerzés előtt álló hallgatóknak kiírt Global Grad Show-n, ahová a világ minden pontjáról érkeznek fiatal tudósjelöltek, hogy bemutassák innovatív elképzeléseiket. Az idei év leginkább figyelemre méltó eszközeit szemlézte a CNN

Egyes nézetek szerint azok a fertőzések, amelyek ellenállást alakítanak ki az antibiotikumokkal szemben, a jövőben évente tízmillió ember halálát is okozhatják. Ennek egy lehetséges blokkolásával rukkoltak elő az Imperial College London hallgatói, akik egy, az emberi hajszálnál vékonyabb kis eszköz dizájntervét mutatták be. A nanométerű, lapos robotot a vérkeringésbe juttatnák, ahol – a 4D-nyomtatás technológiája által – összezárna, ezzel csapdába ejtené a baktériumokat.

A Kairói Amerikai Egyetem tanulója, Mariam Ibrahim egy bambuszból készült okos kórházi köpenyt tervezett, amely beépített szenzoraival monitorozná a páciensek hőmérsékletét, vérnyomását és oxigénszintjét, ezekről pedig rendszeres jelzéseket küldene a betegeknek és az ápolóknak. A tíz másodpercenként frissülő alkalmazás által részletesen követni lehetne a pá­cien­sek állapotát.

A Delfti Műszaki Egyetem mesterszakos hallgatói a malária diagnosztizálásának nehézségeit próbálták megoldani. Jelenleg ugyanis a betegséget vagy egy gyors, viszont korlátolt információkat nyújtó vizsgálat, vagy pedig egy megbízhatóbb, épp ezért jóval hosszabb ideig tartó folyamat során lehet kimutatni. Háromévnyi kutatás után kifejlesztettek egy kézi eszközt, amely algoritmusok segítségével hatékonyan és gyorsan képes a specifikus részletekre is kiterjedően a kapott vérmintákat kielemezni. Ugyanakkor akkumulátorának segítségével három napig is képes működni újratöltés nélkül.

A fejlődő világban az alultápláltság miatt egyre több gyermek születik kritikusan alacsony súllyal. Fergus Vaux a Notthingami Trent Egyetemről olyan, gyermekhordozó hátizsákhoz hasonlatos inkubátort dolgozott ki, amely különleges anyagának köszönhetően energiaforrás nélkül is képes a gyermek hőmérsékletét megfelelő szinten tartani. Egy mexikói hallgatócsoport pedig a Monterrey Műszaki Intézetből olyan eszközt alkotott meg, amely folyamatosan jelzi a beérkező adatok alapján a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét. Az ötlet eredete kézenfekvő: a metropoliszokban a légszennyezettség rendkívül súlyos méreteket ölt nap­jainkban. Márpedig e negatív lista élbolyában van Mexikóváros is.

Kapcsolódó írásaink

Budapest a startupok kedvence

ĀMind a mikrohitelezésben, mind az innovatív vállalkozásfejlesztésben elért sikerek több éven át tartó szisztematikus építkezés eredményei – nyilatkozta lapunknak Szalai Piroska

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom