Krónika

India mindig ad valamit

Egyedül három gyerekkel és az autizmussal egy távoli országban – erről szól a Karmaváltás című könyv

Lohonyai Dóra három gyermeke közül a tizenkét éves Kíra enyhén autista és Tourette-szindrómás, a tízéves Kende szintén autista, Tourette-szindrómás és enyhén értelmi fogyatékos, míg a nyolcéves Karsa hagyományos fejlődésű.

Az autizmus nem betegség, ezért nem is gyógyítható, de az édesanya mindent megtett, hogy gyermekei­nek segítséget találjon. Éppen ezért amikor egy Indiában élő guru vállalta, hogy meggyógyítja a gyermekeket, úgy döntött, több évre kiköltöznek, de a család végül csak fél évet volt Indiában. Az ott töltött idő tapasztalatait dolgozta fel Karmaváltás című könyvében. – A guru egész pontosan nem gyógyított, hanem karmát változtatott, ehhez különböző módszereket, például energiaátvitelt és kézrátételt alkalmazott, ezek a mi fogalmaink szerint olyanok, mint a varázslás – fogalmazott az írónő. Sajnos a gyermekek állapota nem javult, ezért fél év után hazautaztak. Ugyanakkor hozzátette, az országot megjárt ismerőseitől gyakran hallotta: India mindig ad valamit, de sohasem azt, amire számítunk. Mint mondta, hazaérkezésük után a csoda végül velük is megtörtént, hogy miképpen, azt a könyvéből megtudhatjuk.

A Karmaváltás egy kendőzetlen vallomás arról, milyen érzés egy idegen kultúrában nőként egyedül gyermekeket nevelni. „A könyv több síkon zajlik: részben személyes hangvételű utazási napló, részben pedig lehetőség, hogy beszéljek az autizmusról, és az azzal való együttélésről, ugyanis még mindig nagyon sokan nem tudják, mit jelent. Emiatt sokan, akik szintén problémás gyermekeket nevelnek, azt hiszik, erről hallgatniuk kell” – mondta Lo-honyai Dóra. Az írónő nekik kíván erőt adni a mindennapokhoz.

Lohonyai Dóra: Karmaváltás
Lohonyai Dóra: Karmaváltás
Fotó: MH

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom