Krónika

Fél nap alatt 140 határsértő migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

Fél nap alatt 140 külföldit tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök és honvédek - olvasható a police.hu-n.

Fél nap alatt 140 határsértő migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében
Sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni
Fotó: police.hu

 A közlemény szerint a határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - a csoportokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az illegális migránsok szír, afgán, algír, palesztin, tunéziai és líbiai állampolgárnak vallották magukat - tették hozzá.

Csaknem 350 ezren élnek illegálisan Németországban

Csaknem 350 ezer ember él illegálisan Németországban - írta a Die Welt című német lap pénteken kormányzati adatokra hivatkozva.

A szövetségi parlament (Bundestag-) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselőjének írásbeli kérdésére összeállított belügyminisztériumi válasz szerint 349 398 olyan emberről vannak adatok a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR), akik nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel vagy németországi tartózkodásra feljogosító menedékjogi státusszal.

Azonban ezeket az embereket nem lehet mind az ország azonnali elhagyására kötelezett személyeknek tekinteni - emelte ki a belügyminisztérium. Tájékoztatása szerint távozásra felszólító hatósági határozatot, vagy e kitoloncolásról szóló hatósági döntést a mintegy 350 ezer fős tömeg alig 10 százalékának esetében, 36 011 ember ügyében hoztak.

A Die Welt a beszámolójában megjegyezte: a minisztériumi statisztika azt jelenti, hogy az állam nem tart számon távozásra kötelezettként több százezer, az országban illegálisan élő külföldit, holott vannak információi  arról, hogy semmiféle jogalapjuk nincs a Németországban tartózkodásra. Hozzátették: az új adatok „vitákhoz vezethetnek belügyi szakpolitikusok körében”.

Hangsúlyozták, hogy mindezek az adatok csupán azokról szólnak, akikről pontosan lehet tudni, hogy illegálisan élnek Németországban. Mellettük ismeretlen számban vannak olyan személyek is, akikről nincsenek hivatalos feljegyzések. Erről legutóbb 2014-ben készült szakértői becslés. Az Európai Migrációs Hálózat (EMH) egy kutatócsoportjának akkori felmérése szerint 180 ezer és 520 ezer között lehet a Németországban illegálisan élő, és az állami statisztikai nyilvántartásokban nem szereplő emberek száma.

Ez a tömeg időközben jelentősen felduzzadhatott, hiszen csaknem kétmillió menedékkérő érkezett, akiknek kevesebb mint 50 százaléka szerzett valamilyen menedékjogi státuszt, az elutasított menedékkérőknek viszont csak egy töredéke hagyta el az országot önként vagy kitoloncolás révén - írta a Dei Welt.

Kapcsolódó írásaink