Krónika

Célkeresztben az epilepsziások

Az online támadások egészen új fajtáját vetették be a Twitteren

Kifejezetten epilepsziában szenvedő betegekre irányuló támadást indítottak ismeretlenek a Twitteren.

Célkeresztben az epilepsziások
A villódzó fények némely érintettnél rohamot válthatnak ki
Fotó: AFP/Loic Venance

Az amerikai Epilepsy Foundation (EF) a napokban közölte, az elkövetők gyorsan villódzó videókat és mozgóképeket töltöttek fel novemberben, ezeket pedig a szervezet hashtagjével – egyfajta kulcsszóval, amit a közösségi médiában arra használnak, hogy a tartalmak kategorizálhatóak legyenek, és könnyebben megtalálják az adott téma iránt érdeklődők – látták el annak érdekében, hogy minél több epilepsziás beteghez jusson el, és váltson ki rohamot.

Az EF feljelentést tett az ügyben, mondván, az eset semmiben sem különbözik attól, mint amikor valaki ugyanezt a valóságban teszi meg egy stroboszkóppal, egy epilepsziásokkal teli teremben. Illetve az sem mellékes tény, hogy az Egyesült Államokban november idén a nemzeti epilepsziatudatosság hónapja volt, ami megerősíti, hogy előre megfontolt támadásról van szó.

Epilepsziás roham során a központi idegrendszer bizonyos részei túlműködnek. Ezek megjelenhetnek akár spontán is, de a betegségtől szenvedők egy részénél bizonyos külső tényezők, például élesen, gyorsan villogó fény is kiválthatja azt. Igaz, csak az érintettek kis hányadánál, becslések szerint három százalékánál képes a fényhatás rohamot előidézni.

Ma Magyarországon körülbelül hetvenezer diagnosztizált epilepsziás beteg van.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom