Krónika

Arcunkra írt hamis üzenetek

A bűnüldözésben és a munkaerőpiacon is használnak már olyan szoftvereket, amelyek állítólag képesek felismerni az emberi érzelmeket – egy szervezet a törvények szigorítását javasolja

Meglehetősen kétes kutatási eredményeken alapulnak az arc érzelmeit felismerni képes szoftverek, amelyeket egyre több cég alkalmaz már a gyakorlatban.

Arcunkra írt hamis üzenetek
A jelenlegi szoftverek azon a régi, mára meghaladott nézeten alapulnak, hogy alapvetően hat érzelmi állapotot különböztethetünk meg, amelyek egységes módon jelennek meg az emberek arcán
Fotó: Twitter

Az AI Now Institute, a világ egyik vezető kutatóintézete nemrég közölte éves jelentését, amelyben kifejezésre jutott az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a világon egyre több cég alkalmazza bizonyos döntések meghozatalánál az emberi arc kifejezéseit felismerni képes mesterséges intelligenciát.

A BBC cikke szerint az arc érzelmeit detektáló szoftvereket alkalmazzák például állásinterjúkon is, hogy a pozícióra legmegfelelőbb személyt vegyék fel, illetve használják a bűnüldözésben is. Jelenleg is folynak kutatások, amelyek során különböző bűnügyek gyanúsítottjait figyelik meg szoftverekkel, így próbálják megérteni, hogy milyen megtévesztési technikákat használnak kommunikációjuk során.

Az említett programok tehát arra vállalkoznak, hogy az arcon megjelenő mikrokifejezésekből, például arcizmok mozgásából az adott személy belső érzelmi állapotára vonatkozó állításokat tegyenek. Az AI Now társalapítója, Kate Crawford szerint mindez azért különösen aggasztó, mert jelenleg nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték arra, hogy az arc kifejezései és az érzelmek tökéletes összhangban állnának egymással.

Crawford szerint a probléma része az is, hogy a szoftvereket a híres pszichológus, Paul Ekman hatvanas évekbeli kutatásaira alapozták. Ekman megállapítása szerint hat alapvető érzelmi állapotot különböztethetünk meg az arcon megjelenő kifejezések alapján: örömöt, haragot, félelmet, meglepetést, undort és megvetést. Csakhogy azóta több kutatás is rámutatott, hogy sokkal több érzelmi állapot létezik, és ezeket különbözőképpen fejezzük ki. Ez utóbbit egyebek mellett kulturális tényezők vagy a kontextus is befolyásolják.

Az AI Now a programok alkalmazhatóságának jogi korlátozását javasolja egy angliai céggel közösen, amelyik maga is gyárt hasonló, érzelemdetektáló szoftvert.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, a szigorításoknak minimálisaknak kell lenniük, hogy ne lehetetlenítsék el a technológia továbbfejlesztését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom