Krónika

Ősi bazilika romjait fedezték fel Etiópiában

Az ókori Akszúmi Királyság egy viszonylag kevéssé ismert észak-afrikai civilizáció, amelyre új fényt vethet egy nemrégiben történt felfedezés - írja a LiveScience.

Ősi bazilika romjait fedezték fel Etiópiában
Ásatások Beta Samati városánál
Fotó: livescience.com

Az ősi birodalom a mai Etiópia északi részén helyezkedett el az időszámításunk utáni első és tizedik század között. Központja, Akszúm, azonban már Krisztus előtt 80-tól kezdve regionális hatalom volt, hiszen a város, köszönhetően a Vörös-tenger, valamint az arra haladó, és Indiába tartó kereskedelmi útvonalhoz közeli fekvésének, jó kapcsolatot ápolt a Római Birodalommal. Ebből a kapcsolatból adódhatott az is, hogy az ókori civilizáció az elsők között volt, amely áttért a keresztény vallásra a negyedik század elején.

További érdekessége a napjainkban is több mint hatvanezer lakossal rendelkező Akszúm városának, hogy szintén a negyedik évszázadra datálható annak a Miasszonyunk Sioni Mária Templomnak a felépítése, amelyben az Etióp ortodox egyház tanítása szerint megtalálható a Frigyláda, benne a Tízparancsolat tábláival.

Mindent figyelembe véve azonban az ősi észak-afrikai civilizációról alig tudni valamit, ebből adódóan pedig rendkívülinek mondható az a nemrégiben tett felfedezés, amit régészek tettek Akszúm városának közelében.

A kutatók a királyság részét képező Beta Samati eltemetett városát tárták fel - a név az etióp tigrinya nyelven a 'közönség házát' jelenti -, amikor az ásatások során egy korai keresztény templomot találtak, ami a római stílusban épült bazilikák jegyét viseli.

Michael Harrower archeológus és munkatársai egy friss tanulmányban megállapították, hogy az emberek az időszámításunk előtti 750-től kezdődően, az úgynevezett Akszúmi Királyság előtti időszakban már a területen éltek, egészen az időszámításunk után 650-ig, amikor is a királyság rejtélyes hanyatlásba kezdett.

Ez lényegében azt jelenti - mondta Harrower -, hogy a település a pogány időszaktól kezdődően, a kereszténység megjelenésén át fennmaradt a közeli iszlám királyság kezdetéig - mondta Harrower.

Továbbá azért is kulcsfontosságú a régészek számára a most felfedezett ősi templom, mivel abban a korszakban emelték, amikor az Akszúmi Királyság felvette a kereszténységet, és egy időben azzal, amikor az új vallás a Római Birodalomban is elterjedt Konstantin császár parancsára, 323-ban.

Amit most találtunk, az rendkívül fontos - jelentette ki Harrower, majd hozzátette, hogy hiába vannak más, a negyedik században épült és feltárt bazilikák, azokat vagy már régen fedezték fel, vagy kevés lelettel és információval rendelkeztek.

Ezzel szemben Beta Samatinál rengeteg ősi tárgyat találtak, beleértve korai keresztény vallási eszközöket, bronz érméket, agyag figurákat, valamint bor és olívaolaj tárolására használt kerámia-amfórákat, ami azt bizonyítja, hogy bárki is használta a bazilikát, az import luxusárukhoz jutott, és rendkívüli kapcsolatot ápolt az ókori világgal és a kereskedelmi hálózatokkal - mondta Harrower.

A keresztel és ősi Ge'ez felirattal ellátott medál az egyik legkülönlegesebb lelete az újonnan felfedezett korai keresztény templomnak
A keresztel és ősi Ge'ez felirattal ellátott medál az egyik legkülönlegesebb lelete az újonnan felfedezett korai keresztény templomnak
Fotó: livescience.com

Sikerült megerősíteni a korát a bazilikából származó ősi bronzérmék egy részének, melyeket a régészek Akszúm negyedik századi királyához, Ezana-hoz kötnek. Ezzel kapcsolatban Harrower megjegyzi, hogy a korai uralkodásának időszakából származó érméket a déli arab isten, Almaqah-t szimbolizáló félholdja díszíti, majd az azt követően készült érméket, hogy Ezana kereszténnyé tette királyságát időszámításunk után 325-ben, már kereszttel is díszítették.

„A többi lelet pedig arról árulkodik, hogy milyen célt szolgált a kialakuló kereszténység számára a bazilika és mit befolyásolhattak tartósan a pogány szokások.”

A bazilikából származó és római stílusban készített arany gyűrű, amelynek karneol féldrágakövébe egy bikafejet gravíroztak, ami azonban már az akszúmi kultúrához kötődik
A bazilikából származó és római stílusban készített arany gyűrű, amelynek karneol féldrágakövébe egy bikafejet gravíroztak, ami azonban már az akszúmi kultúrához kötődik
Fotó: livescience.com

Harrower és kollégái hamarosan visszatérnek Beta Samati eltemetett városához, és remélik, hogy munkájuk révén a régió ismertté válik.

Kapcsolódó írásaink