Krónika

Sci-fi a szívpitvarban

Magyarországon százezer műtétre alkalmas beteg van, évente mégis csupán ezerhatszáz katéteres ablációs beavatkozást végeznek el a leggyakoribb szívritmuszavar kezelésére

A gyógyszeres terápiánál sokkal hatékonyabb az úgynevezett katéteres ablációs eljárás a pitvarfibrilláció kezelése során. A beavatkozást itthon négy centrumban végzik el.

Sci-fi a szívpitvarban
A diagnózis felállításához szükség van EKG-vizsgálatra (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Míg korábban úgy vélték, hogy a pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés az idősek betegsége, egyre inkább úgy tűnik, hogy a fiatalabbakat sem kerüli el a leggyakoribb szívritmuszavar. Egyes becslések szerint a 2050-es évekre megháromszorozódhat az érintettek száma világszerte – ismertette egy háttérbeszélgetésen Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője, és Zima Endre, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke.

A szívverést elektromos impulzusok vezérlik, amelyek összhangban tartják a szív összehúzódásait. Pitvarremegés során ezek az impulzusok rendszertelenné válnak, emiatt megszűnik az összhang a pitvarok között. Ilyenkor a szív rendszertelenül ver és a vért sem pumpálja kellő hatékonysággal. Így a vér pangani kezd az üregekben, jelentősen növelve a vérrögképződés kockázatát. Emellett pedig nem jut kellő oxigén a testrészekbe, ami szintén rosszullétet okozhat. A pitvarfibrilláció önmagában ritkán életveszélyes, de jelentősen károsítja az életminőséget.

A betegség hazánkban háromszázezer, Európában tizenegymillió embert érint. Több fajtája létezik: néma, vagyis tünetmentes, időszakonként előforduló, illetve állandó. Lapunk kérdésére a szakemberek elmondták, az érintett populáció egyharmada, vagyis egy jelentős hányad tünetmentes. Különösen összetett betegségről van szó, az esetek többségében nem lehet eldönteni egyértelműen, mi okozza. Az biztos, hogy a genetikai hajlam szerepet játszik, akárcsak az elhízás vagy a magas vérnyomás, de az egészséges életmód sem jelent feltétlenül védettséget, minthogy a rendszeres sportolás is növelheti a kialakulás kockázatát.

A gyógyszeres kezelésnél négyszer, bizonyos csoportok esetében tízszer hatékonyabb a katéteres abláció. Ez egy olyan műtét, amely során a szívben elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger terjedését, vagyis a kórosan működő területeket elválasztják az egészségestől. – Ez már olyan, akár egy Sci-fi – tréfálkozott Gellér László.

Itthon mintegy százezer műtétre alkalmas beteg van, ám évente csak ezerhatszáz operációt végeznek, ami EU-s viszonylatban jó aránynak számít, viszont még mindig túl sokan nem jutnak hozzá a terápiához, mivel nem tudnak róla, valamint a kezelést elvégezni képes szakemberek képzése nagyon hosszú idő, éveket vesz igénybe. Hazánkban hét centrumban végeznek ilyen beavatkozást.

Az orvosok hangsúlyozták, ha időnként rendszertelennek érezzük szívverésünket, először háziorvosunkat keressük fel.

Kapcsolódó írásaink