Krónika

Megmérték a Tejútrendszer tömegét

Egy nemzetközi kutatócsoport új módszert fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megmérjék a Tejútrendszer tömegét - írja a DailyMail.

Megmérték a Tejútrendszer tömegét
Ha élne hat milliárd milliárd milliárd elefánt a Földön, az pontosan annyit nyomna, mint a galaxisunk (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP / EDUARD MUZHEVSKYI

Először az ArXiv nevű oldalon publikálták azt az új számítási módszert, amellyel megállapították, hogy a galaxisunk tömege 890 milliárdszor nagyobb, mint Napunké.

Live Science egy szemléletesebb példájával bemutatva az hatalmas mennyiséget, a galaxisunk tömege hat milliárd milliárd milliárd (6 000 000 000 000 000 000 000 000 000) elefánt vagy 296 kvadrillió (296 000 000 000 000 000 000 000 000) Föld súlyának felel meg, amely talán még így is felfoghatatlannak tűnhet az emberi elme számára.

A kutatásban résztvevő tudósok szerint, ellentétben a korábbi számításokkal, amelyek a galaxisok tömegét a bennük található csillagok mozgásai, és a rájuk ható gravitációs erők alapján számolták ki, az új módszer már figyelembe veszi a körülöttük lévő különböző gázokat és más anyagokat, amihez olyan kifinomult modelleket fejlesztett ki, amelyek pontosabb adatokat szolgáltatnak azok együttes mozgásáról. A kapott adatokat felhasználva pedig képesek voltak létrehozni egy forgási görbét, azaz a csillagok keringési sebességének ábráját.

Galaxisunk, a Tejútrendszer képe a Földről fotózva
A Tejútrendszer egy része a Földről is látható
Fotó: AFP / CAVALIER MICHEL

Mint azt a Live Science is megjegyezte, a galaxisban található objektumok orbitális sebességének muszáj megegyeznie a gravitációs erőkkel, más különben azok az intergalaktikus térbe repülnének. A csillagok és más objektumok orbitális sebességével tehát lehetőség adódott a gravitációs erők és végül a tömeg következtetésére is.

A kutatók továbbá azt állítják, hogy az új módszerrel képesek voltak kiszámolni az Univerzum rejtélyes alkotóelemének, a kiszámíthatatlan sötét anyag tömegét, ami szerintük 830 milliárdszorosa a Napénak, és a galaxis 93 százalékát teszi ki.

Kapcsolódó írásaink