Krónika

Kevés az esély, hogy további túlélőket találnak az új-zélandi vulkánkitörés után

Kevés az esély arra, hogy élve megtalálják azt a nyolc embert, aki eltűnt az új-zélandi Fehér-szigeten a vulkánkitörés után - közölték kedden az új-zélandi hatóságok.

Kevés az esély, hogy további túlélőket találnak az új-zélandi vulkánkitörés után
Kevés az esély arra, hogy élve megtalálják azt a nyolc embert, aki eltűnt az új-zélandi Fehér-szigeten a vulkánkitörés után
Fotó: AFP / CHRIS FIRKIN

Öt halálos áldozatról már hétfőn bizonyosan tudtak.

Bruce Bird rendőrfelügyelő sajtótájékoztatóján azt mondta: legfrissebb adataik szerint 47-en voltak a szigeten, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. Harmincnégy embert sikerült kimenteniük helikopterekkel. Közülük 31-en kórházban vannak égési sérülésekkel, és 27 sérült esetében testfelületük több mint 71 százaléka megégett. Kedden még mindig túl veszélyesek voltak a körülmények ahhoz a szigeten, hogy az eltűntek keresésére induljanak.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pedig azt mondta, hogy egy repülőgép a levegőből vizsgálta a szigetet, és nem látta élet nyomát.

A halottak, az eltűntek és a sérültek között öt új-zélandi, 24 ausztrál, kilenc amerikai, négy német, két kínai, két brit és egy malajziai van a hatóságok szerint.

Az ügyben a rendőrség nyomozást is indított.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy tudja, hogy 11 honfitársa van a halottak, illetve az eltűntek között, és 13 kimentett sérült ausztrál van.

A vulkáni aktivitás miatt jelenleg lehetetlen megkezdeni az áldozatok felkutatását az új-zélandi Fehér-szigeten - mondta Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Pavelcze László elmondta, a szigeten földmozgások és a felszabaduló, egészségre káros gázok is veszélyeztetik az életet. A vulkán kitörése után a forró gőz és a szálló pernye is halálos lehet, hiszen maró hatásúak - tette hozzá.

Közlése szerint a pernye és a gázok még a légi járművek hajtóművét is tönkre teszik, így a mentés csak a vízről, hajókkal elképzelhető. „Most a szigetre menni, egyet jelent az öngyilkossággal” - értékelt.

Kapcsolódó írásaink