Krónika

Weinstein levette a nyomkövetőt

Az ügyészség Harvey Weinstein óvadékának ötmillió dollárra emelését javasolta pénteken, mert a szexuális erőszak miatt bírósági tárgyalását váró hollywoodi producer többször is megsértette az óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezés feltételeit, számos alkalommal nem viselte az elektronikus nyomkövetőt, amikor elhagyta otthonát.

Weinstein levette a nyomkövetőt
Weinstein levette a nyomkövetőt, többször is megsértette az óvadék feltételeit
Fotó: David Dee Delgado / GETTY IMAG

 Joan Illuzzi, kerületi ügyészhelyettes az ileltékes manhattani bíróságon pénteken rendezett meghallgatáson terjesztette elő indítványát.

Donna Rotunno, a producer ügyvédje cáfolta, hogy a vádlott szándékosan hagyta volna otthon a nyomkövetőt. "Műszaki problémákra, lemerült elemekre hivatkozott, és azzal érvelt, hogy védence ilyen alkalmakkor soha nem próbált megszökni. Hozzátette azt is, hogy minden egyes bírósági meghallgatáson pontosan megjelentek. Az illetékese bíró elnapolta a döntéshozatalt jövő hétre.  

Az ügyészség öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emelt vádat a producer ellen. A 67 éves Harvey Weinstein ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatta volna a mintegy 70 nőt az elmúlt évtizedekben, akik ezzel megvádolták, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nő ellen. Minden esetről azt állította, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönösek voltak és közös megegyezésen alapultak.

A Weinstein-ügy tárgyalását 2020. január 6-án kezdik meg. Ha elítélik az egykori sztárproducert, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.

Kapcsolódó írásaink