Krónika

Budapest lett a második legnépszerűbb téli úti cél Európában

A ForwardKeys utazási elemző cég kutatása szerint az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági légijáratok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni az elemzés adatainak tükrében, amely a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

Budapest lett a második legnépszerűbb téli úti cél Európában
A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel
Fotó: MH/ Bodnár Patrícia

A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légikapacitások jelentős növekedése okoz. Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A kapacitásnövelés önmagában ugyanakkor nem feltétlenül magyarázó erejű, legalábbis egy ekkora volumenű bővülés esetében: ehhez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen.

A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló attrakcióvá vált, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez. A külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó nyolchetes fesztiválesemény egészen újévig várja látogatóit a főváros egyik legszebb főterén, a közelmúltban megújult Vörösmarty téren.

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11%-kal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszak hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosi desztinációi — mint London, Párizs, Róma, Madrid vagy Frankfurt. Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele ebben az öt desztinációban realizálódott a 2019-es téli ünnepi szezonban.

Kapcsolódó írásaink

Idén is minden rekordot megdönt a magyar turizmus

ĀMíg Magyarország 9 éve a szakadék szélén állt, gazdasága ma már európai szinten is kimagasló teljesítményt nyújt, amiben kiemelt szerepe van az idegenforgalomnak - húzta alá Szijjártó Péter

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom