Krónika

Havazás nehezíti a közlekedést

Hétfőn reggel az ország számos települése havazásra ébredt, esetenként ónos eső is esett. A közlekedésben tapasztalhatóak voltak fennakadások.

Havazás nehezíti a közlekedést
Torlódások alakultak ki a Nyugati előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

A déli órákig borult lesz az ég, majd észak felől gyorsan felszakadozik, jelentősen csökken a felhőzet - írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Utasok várják a villamost a behavazott megállóban Budapesten
Utasok várják a villamost a behavazott megállóban Budapesten
Fotó: MH

Hétfőn reggel és délelőtt az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, míg délen és az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon döntően eső lesz a jellemző, de a kettő közti átmeneti zónában eső, havas eső, fagyott eső, havazás, néhol ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kora délutántól kezdve észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, egyre inkább csak délen lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át.

Behavazott személyautók a fővárosi Wesselényi utcában
Behavazott személyautók a fővárosi Wesselényi utcában
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék. A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, így Dunántúli-középhegységben hóátfúvás is lehet.

Az utak síkosak
Az utak síkosak
Fotó: MH

A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Késő estére általában -3, +3 fok közé csökken a hőmérséklet, de a havas, kevésbé szeles északkeleti tájakon már késő este jóval hidegebb lesz ennél.

Megnövekedett menetidővel közlekednek a BKK járművei

"Főváros-szerte a havazás miatt latyakos, csúszós az utak burkolata. A BKK-járatok megnövekedett menetidővel közlekednek. A magasabban fekvő területeken és a mellékutcákban jeges útszakaszok is lehetnek" - írja közösségi oldalán a BKK.

A Budapesti Közlekedési vállalat emellett azt is tudatja, hogy

- a 219-es autóbusz rövidített útvonalon, a Saroglya utca és Csillaghegy között jár,
- a 12-es villamos ismét a teljes vonalon közlekedik,
- a 39-es autóbusszal újra a teljes vonalon utazhattok,
- a 149-es autóbusz egy időszakos kiesést követően ismét közlekedik.

- 80A trolibusz helyett a Keleti pályaudvar M és a Puskás Ferenc Stadion M között az M2-es metróval lehet utazni áramellátási hiba miatt.

- A 8E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Farkasréti temető és a BAH-csomópont közötti megállóit a csúszós útburkolat miatt

- A 140-es autóbusz rövidített útvonalon jár, nem érinti a Művelődési Ház és a Dióskert megállót a havazás miatt

- A Libegő nem üzemel a havazás miatt

Torlódások a Nyugati előtt

A MÁV arról tudósít honlapján, hogy a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Vácrátót–Vác, a Budapest-Lajosmizse és Budapest–Cegléd–Debrecen–Záhony vonalon vonalon 30-60, esetenként 60-80 perccel hosszabbodott meg a vonatok menetideje.

A Nyugati pályaudvaron a havazás miatt nehézkes a váltóberendezések kezelése, vonattorlódások alakulnak ki a Nyugati előtt.

A Lajosmizséről Budapestre tartó 2959-es S21-es személyvonat csak Kőbánya-Kispestig közlekedik. A Nyugatiból 7:18-kor Lajosmizsére induló S21-es személyvonat Kőbánya-Kispestről indul 7:33-kor. A Ceglédről Záhonyba 8:24-kor induló személyvonat a teljes útvonalon nem közlekedik a mai napon.

Jelentősen megnőtt a Budapest-Hatvan közötti InterCity-pótló autóbuszok menetideje, mert Pécel és Isaszeg, valamint Gödöllő és Máriabesnyő között balesetek miatt leállították a közúti forgalmat, így az M3 autópályán és a 3-as úton is lassabb a közlekedés.

Nem járnak a vonatok Bakonyszentlászló és Zirc között, mert egy Győrből Veszprémbe tartó személyvonat egy kidőlt fára futott. A vonat nem siklott ki, de a meghibásodás miatt az arra utazóknak késésre kell számítani - derül ki a Mávinform közleményéből.

Kapcsolódó írásaink

Fenyegető migránshelyzet

ĀMár nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte Bakondi György

Balliberális kettős mérce

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint a kispesti botrány érintettjei már meg sem próbálnak kikeveredni a történetből