Krónika

Az elsők között ajánlottunk segítséget Albániának

Az elsők között ajánlott segítséget Magyarország Albániának, de a földrengés sújtotta ország másokat választott ki - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán.

Az elsők között ajánlottunk segítséget Albániának
Az elsők között ajánlott segítséget Magyarország Albániának, de a földrengés sújtotta ország másokat választott ki
Fotó: Armend NIMANI / AFP

A közleményben felidézték, hogy kedd hajnalban erős, a Richter-skála szerinti 6,4-es földrengés rázta meg Albániát. A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központon keresztül nemzetközi segítséget, három városi kutató-mentő csapatot kértek.

A felhívásra tíz ország reagált: a katasztrófavédelem a HUNOR országos rendeltetésű, hivatásos mentőszervezet negyvenhat fős kontingensét, valamint három szakértőt ajánlott fel. Az ajánlatok közül az albán kormány Görögország, Olaszország és Románia csapatát választotta ki - tették hozzá.

Emlékeztettek, Magyarország legutóbb szeptember 26-án nyújtott segítséget Albániának, akkor menedék- és elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket és felszereléseket indított útnak mintegy tizenegy millió forint értékben.

Legalább huszonegyen meghaltak, és több mint hatszázan megsérültek a rengés következtében. Az elmúlt harminc évben ez volt a legsúlyosabb földrengés a balkáni országban. Több lakóház összeomlott, sokan a romok alatt rekedtek. A földrengés középpontja Tiranától harminc kilométerrel nyugatra, Thumana településnél volt. Ilir Meta albán köztársasági elnök drámainak nevezte a helyzetet, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy a romok alatt rekedteket mielőbb kiszabadítsák.

Legalább 21-re nőtt a kedd hajnali albániai földrengés halottainak a száma, és több mint hatszázan vannak a sérültek
Legalább 21-re nőtt a kedd hajnali albániai földrengés halottainak a száma, és több mint hatszázan vannak a sérültek
Fotó: Gent SHKULLAKU / AFP

Edi Rama miniszterelnök Twitter-üzenetben megerősítette, hogy a földrengés komoly károkat okozott, és a mentési munkálatok teljes erővel folynak, ezekre katonákat is kivezényeltek, mintegy négyszázan dolgoznak a katasztrófa sújtotta területeken, sátrakat állítva fel az emberek ideiglenes elszállásolására.

Kapcsolódó írásaink