Krónika

András herceg tisztázni akarta magát, de belebukott

Visszavonul a közélettől az Epstein-botrány miatt

Felhagy közéleti tevékenységével András yorki herceg azt követően, hogy botrányt kavart egy interjúja, amelyben megpróbálta tisztázni az Epstein-ügy kapcsán őt ért vádakat.

András herceg tisztázni akarta magát, de belebukott
Kommunikációs baklövésként értékelték a herceg interjúját
Fotó: AFP/Illian Suwanrumpha

Jeffrey Epstein amerikai milliárdost júliusban tartóztatták le egyebek mellett kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és a fenti céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Virginia Giuffre (korábbi nevén Virginia Roberts) szerint Epstein fiatalkorú lányokból álló szexhálózatot tartott fent magas rangú üzletfelei számára. Giuffre elmondta, a milliárdos több alkalommal is arra kényszerítette, hogy lefeküdjön András yorki herceggel tizenhét éves korában.

 Epstein augusztusban öngyilkos lett a cellájában, megannyi különös körülmény azonban teret adott a gyanúnak, amely szerint egykori üzletfelei ölették meg. A napokban vádat emeltek a halála idején szolgálatban lévő börtönőrök ellen, akik a vád szerint meghamisították a jelentéseket annak érdekében, hogy Epsteint órákig ne ellenőrizze senki.

Virginia Giuffre azt állította, 2001. március 10-én egy ismert londoni klubban táncolt az izzadt herceggel, mielőtt lefeküdtek volna. András herceg a BBC-nek adott egyórás interjújában tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna nővel, mivel aznap egész nap a lányával volt, este pedig egy Pizza Expresszben tartózkodott Woking városában. Mint mondta, azért emlékszik rá pontosan, mert a királyi család tagjaként szokatlan, ha valaki egy pizzázóba látogat. Kitért rá, hogy a Falkland-szigeteki háborúban szerzett sérülése miatt nem képes izzadni.

Reagált arra is, miszerint 2007-ben, miután Epsteint elítélték prostitúció elősegítése miatt, azért utazott a milliárdos házába, hogy elmondja neki, többé ne találkozzanak. Arra pedig, hogy miért töltött öt napot nála, úgy felelt: nem volt hová mennie.

Az angol sajtó egyöntetűen kommunikációs baklövésnek minősítette az interjút – amelyet András PR-szóvivője határozottan ellenzett, emiatt hetekkel korábban fel is mondott –, mondván: a herceg védekezése arrogáns és nevetséges magyarázkodásnak tűnik.

András herceg szerdán elmondta, szívesen segíti a nyomozó hatóságok munkáját az ügy felderítése érdekében, valamint közölte, belátható időre visszavonul közéleti tevékenységétől. Utóbbit édesanyja, II. Erzsébet brit királynő is jóváhagyta.

Kapcsolódó írásaink