Krónika

A tenger sója lassú és könyörtelen

Súlyosan megrongálta az árvíz Velencében a Szent Márk-székesegyház mozaikpadlóját, a márványoszlopok lábazatának egy részét ki kell cserélni

A világhírű velencei Szent Márk-székesegyház egyes elemeiben végzetes károkat okozott a sós tenger­víz. A tengerár súlyos pusztítást végzett a székesegyház mozaikpadlójában: az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek – idézte az Il Gazzettino Carlo Alberto Tesserint, a műemléket fenntartó szervezet vezetőjét.

A tenger sója lassú és könyörtelen
A károkat csak az épület teljes kiszáradása után lehet felmérni
Fotó: AFP/NurPhoto/Roberto Silvino

”Ezek az első károk, amelyeket felfedeztünk, de lesznek még. A teljes mozaikpadlót károsította az áradás, a sós víz a kis kockákat tartó anyagot támadta meg. Először a legszebb mozaikokat vizsgáltuk meg, azért itt vettük észre a kárt” – mondta.

Pierpaolo Campostrini, az alapítvány egy másik munkatársa szerint a mozaikok még menthetők, de a márványoszlopok lábazatának némelyike annyira megtöredezett, hogy menthetetlen, ki kell cserélni. Hozzátette „a tenger sója lassú, de könyörtelen” és a károkat csak akkor lehet majd teljesen felmérni, ha már minden megszáradt, ami több hónapig is eltarthat. Campostrini az azonnali takarítás költségeit ötmillió euróra (1,6 milliárd forint) becsülte, a károk felmérését a szakértők még nem fejezték be. Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladta a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

Kapcsolódó írásaink