Krónika

A kór, amit egyszer már legyőztünk

A WHO adatai szerint 2019 első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint 2018 hasonló időszakában

Az óvodából is kizárhatják Németországban azokat a gyermekeket, akiket nem oltottak be kanyaró ellen. A járvány számos országban ütötte fel a fejét, az Egyesült Államokban is egyre többen fertőződnek meg.

A kór, amit egyszer már legyőztünk
A kötelező védőoltás jelenti a megoldást
Fotó: AFP/DPA/Carsten Rehder

Nemrég elfogadta a német szövetségi parlament azt a jogszabályt, amelynek értelmében 2020 márciusától az óvodai felvételnek egyik feltétele lesz, hogy a szülő igazolni tudja: gyermekét beoltották kanyaró ellen. A védőoltással nem rendelkező fiatalokat valamennyi óvodából kizárhatják. Az iskolarendszerre a tankötelezettség miatt nem vonatkoznak ugyanezek a szabályok, ezért a törvény az iskolások esetében pénzbüntetéssel sújtaná az oltás elmulasztását.

A lépés azért is fontos, mert a kanyaró az utóbbi években több országban felütötte a fejét, holott úgy tűnt, az emberiségnek sikerült legyőznie, mivel a megbetegedések száma a 2000-es évektől egészen 2016-ig látványosan csökkent. Csakhogy a nyilvánosság demokratizálódása, vagyis annak következtében, hogy nézeteit bárki közzé tudja tenni a világhálón, s eljuttatni üzeneteit azokhoz, akik hozzá hasonlóan vélekednek, egyre többen kezdték el osztani azt a nézetet, amely szerint a különböző védőoltások kártékonyak, esetenként akár autizmust is okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2019 első hét hónapjában világszerte 360 ezer megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint 2018 hasonló időszakában.

A német parlament döntése rávilágít: a helyzet nem csak a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő országokban válságos. Noha a lista élén a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, valamint Ukrajna áll, a kanyaró egyre inkább megjelenik az Egyesült Államokban is, ahol 1994 óta idén jelentették a legtöbb kanyarós esetet. Ennek előzménye, hogy az államok többségében kilencvenöt százalék alá csökkent a beoltott gyerekek aránya. Öt államban kötelező a védőoltás, máshol személyes vagy vallási meggyőződésből kifolyólag megtagadhatják a szülők a vakcinát a gyermekeiktől.

A napokban Szamoán szükséghelyzetet hirdettek, és felfüggesztették az oktatást az összes iskolában, valamint korlátozták a gyülekezést a járvány miatt, ugyanis október óta legalább hatan haltak meg a betegségben, köztük 5 két év alatti gyermek.

Támadás az immunrendszer ellen

Egy, a Science folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői hetvenhét beoltatlan hollandiai gyermek antisejtjeit elemezve arra jutottak, hogy a kanyaró vírusa kitörli az immunrendszer emlékezetének egy részét, mivel képes elpusztítani az antitestek 11-73 százalékát. Vagyis a szervezet újra védtelenné válhat olyan betegségekkel szemben – például influenza, herpesz vagy baktérium okozta tüdő- és bőrgyulladás – , amelyek ellen már védve volt.

Kapcsolódó írásaink