Krónika

Forradalmi ereklyék Budapesten

A Hadtörténeti Múzeum kiállításán Gábor Áron rézágyúja is látható

Gábor Áron egyetlen példányban megmaradt rézágyúja is látható a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) tegnap nyílt kiállításán.

Forradalmi ereklyék Budapesten
A székely ágyúöntő egyetlen megmaradt lövege fél éven át látható a fővárosban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkezett löveg és további hatvan 1848–49-es ereklye csaknem fél esztendőn át vendégeskedik Budapesten. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a tegnapi megnyitón egyebek mellett arról beszélt, Gábor Áron hős volt, akinek alakjában ott lapult a székely találékonyság is. Hozzátette, mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt, de csak egy ágyúcső maradt fenn, amelyet 1906-ban Kézdivásárhelyen találták meg vízvezeték-szerelés közben. A becses emlék 1923-ban került a Székely Nemzeti Múzeumba, de 1971-ben Bukarestbe szállították, és csak 2010-ben, nagy nehézségek árán tért vissza Sepsiszentgyörgyre.

A kiállításon egyebek mellett Kiss Ernő tábornok nyergét, Deák Ferenc pipáját, Damjanich János tábornok akasztófájából készült keresztet, Bem József sétabotját és Zathureczky Istvánnak a kufsteini börtönben készített kosárkáját is megtekinthetik a látogatók. A tegnapi ünnepségen jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Miniszté­rium parlamenti államtitkára és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója is. Az eseményen a HM HIM érdekében végzett két évtizedes áldozatos munkája elismeréseként a múzeum százesztendős fennállása alkalmából vert díszes éremmel tüntették ki kollégánkat, Lázin Miklós Andrást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom