Krónika

Újabb árhullám érte el Velencét, lezárták a Szent Márk teret

Ismét rendkívül magas tengerár zúdult pénteken Velencére, három nappal a rekordmagas dagály után, amelynek következtében az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a dózsék városában.

Újabb árhullám érte el Velencét, lezárták a Szent Márk teret
Elég súlyos a helyzet a Szent Márk téren
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Velence polgármestere péntek délben elrendelte a híres Szent Márk tér lezárását. „Kötelességem lezáratni a Szent Márk teret, hogy minden egészségügyi kockázattól megkíméljem Velence polgárait” - jelentette ki Luigi Brugnaro.

Az árvíz szintje 1,54 méter volt délben, a térségre heves esőzéseket és erős szelet jeleztek előre a meteorológiai szolgálatok. Kedd este a dagály szintje 53 éve óta a legmagasabb volt, 1,87 méteres, a második legmagasabb érték 1966. november 4. óta (1,94 méter). A víz templomokat, üzleteket, múzeumokat és szállodákat árasztott el a tenger királynőjeként is emlegetett világörökségi helyszínen.

Több más kulturális intézményhez hasonlóan a Guggenheim múzeum pénteken akart újra kinyitni, de az időjárási viszonyok miatt mégsem tette. Luigi Brunaro pénteken bejelentette, hogy bankszámlát nyitnak mindazok számára, akik Olaszországban és külföldön segíteni kívánnak a helyreállításban.

Guiseppe Conte olasz kormányfő csütörtökön bejárta a híres velencei csatornákat. A kormány este szükségállapotot hirdetett ki Velencében, és bejelentette, hogy 20 millió euróval támogatja a legsürgősebb beavatkozásokat.

Brunaro pénteken a Twitteren közzétett videofelvételen már egymilliárd eurós károkról beszélt. A kora reggeli óráktól szirénák figyelmeztettek pénteken a veszélyre, és az ár ismét elöntötte a Szent Márk bazilika altemplomát.

Az előrejelzések szerint a hét végén 1,1-1,2 méteres dagály várható. Normális feltételek között a 80-90 centiméteres vízszint már magasnak számít, de kezelhető. A polgármester az általános felmelegedést okolta a növekvő árvizekért. Becslések szerint a tenger szintje Velencénél több mint 20 centiméterrel magasabb, mint száz évvel korábban.

Önkéntesek és diákok csoportjai érkeztek a városközpontba segíteni az üzletek megtisztításában. Az iskolák - akárcsak a hét nagy részén - zárva tartottak. Az Acqua Alta (árvíz) nevű, nemzetközi hírű könyvesboltban a munkatársak több ezernyi elázott könyvet és nyomtatványt próbáltak szárítani. A tengerár több mint 50 templomot rongált meg - közölte Dario Franceschini kulturális miniszter a városba látogatva.

A csendőrség világszerte elismert és magasan képzett, különleges művészeti szakértőit vetették be a károk felmérésére, amely jó ideig eltart majd. „Amíg itt a víz, nehéz felmérni a teljes kárt” - mondta Franceschini. Hozzátette: adókedvezményekben részesítik azokat, akik hozzájárulnak az állami műemlékek restaurálási költségeihez, és iparművészek vesznek részt az egyházi műalkotások helyreállításában is.

A város védelmét szolgáló Mózes (olaszul Mose, nevét a Kísérleti Elektromágneses Modul betűszavával megegyező azonos alakú szóról kapta) gátrendszert várhatóan 2021-ben helyezik üzembe.

November 26-án különbizottság ül össze, hogy „megvitassa a problémák átfogó kezelését”, így a tengerjárók kitiltását a történelmi városközpontból és a lagúna védelmét szolgáló gátrendszer helyzetét.

Kapcsolódó írásaink

A Mózes megmenthette volna Velencét

ĀA lagunát az Adriai-tengertől elszigetelő, MOSE nevű gátrendszer még mindig a víz mélyén nyugszik és rozsdásodik, két év múlva lesz átadható állapotban